Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dreiging Afrikaanse varkenspest houdt aan

Ingediend door jinke op 07 november 2019 - 10:46

Afrikaanse varkenpest verspreidt zich verder in Europa. Het virus heeft inmiddels de grens tussen Duitsland en Polen bereikt. De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) laat een waarschuwing uitgaan. Als het virus in Nederland komt, dan zal dat hoogstwaarschijnlijk het gevolg zijn van menselijk handelen.

''In Nederland zijn belanghebbenden uit diverse sectoren zeer beducht op introductie en bewust van de risico’s en het blijf belangrijk dat iedereen passende maatregelen neemt om introductie van de ziekte te voorkomen'', aldus de KNMvD.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De KNMvD heeft op zijn website een update geplaatst. De situatie in de wereld wordt ''zeer verontrustend'' genoemd, in Nederland is de dreiging niet acuut. Het grootste risico vorm het menselijk handelen en niet de migratie van besmette wilde zwijnen. ''Dus blijft de boodschap dat het van het grootste belang is dat iedereen alert blijft en voorkómt dat er (varkensvlees)producten die mogelijkerwijs het AVP-virus bevatten in de natuur of bij gehouden varkens terecht komen. Varkenshouders en transporteurs en hun medewerkers, jagers, andere belanghebbenden en overheden in EU-lidstaten zullen zich blijvend moeten inzetten om introductie van de ziekte te voorkomen''.

De verwachting is dat het virus in Europa nog lang aanwezig zal zijn. Vooralsnog is het de grens van Duitsland, Denemarken, Nederland en Spanje niet gepasseerd, maar in België is het nog altijd actief onder wilde zwijnen. Het grootste aantal uitbraken heeft plaats in Roemenië en Polen.

Redactie Levende Have/Bron: KNMvD

Zie eerder berichten

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier