Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dramatische afname van Fries roodbont vee

Ingediend door jinke op 06 december 2018 - 11:09

De fosfaat-wetgeving heeft ertoe geleid dat er veel Fries roodbonte koeien zijn afgevoerd. Het aantal geregistreerde koeien is in twee jaar tijd gedaald van 565 in 2015 naar 340 eind 2017. Dat meldt de Stichting Roodbont Fries Vee in haar nieuwsbrief.

De stichting spreekt over een ''dramatische teruggang''. Door een betere stamboekregistratie zouden runderen die in aanmerking komen voor het predikaat Fries roodbont maar die nu niet geregistreerd staan, alsnog aan het bestand kunnen worden toegevoegd. De stichting wil nu door middel van DNA-onderzoek aantonen dat deze dieren er ook bij horen en geregistreerd kunnen worden.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Verder treedt de stichting in overleg met het ministerie van Landbouw (LNV) om voor de zeldzame/originele runderrassen van Nederland een toeslag te krijgen. De kans daarop lijkt heel groot. Hoe dit precies gestalte krijgt, is nog niet duidelijk. Wel dat het zogeheten paraplubestand daarvoor gebruikt gaat worden. Dit bestand is ingesteld door de Stichting Zeldame Huisdierrassen en kan worden gebruikt om in het I&R-systeem runderen te labelen als zeldzaam.

Ook gaat de stichting Roodbont Fries Vee meer reclame maken voor dit ras. Onlangs is Omrop Fryslân een actie gestart om de Fries Roodbonte koe te redden van de ondergang.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier