Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Doorbraak van de dubbeldoelkip

Ingediend door jinke op 15 juni 2018 - 10:07
Sussex

Steeds meer kleinschalige pluimveehouders schaffen dubbeldoelkippen aan. Dat zijn kippen die goed eieren leggen en ook geschikt zijn als vleeskip.

Sommigen experimenteren zelf met kruisingen,anderen werken met kippen uit de ''stal'' van Wytze Nauta uit Amersfoort. In zijn fokkerij is inmiddels de elfde generatie dubbeldoelkippen ontstaan, die worden verspreid over diverse adressen in Nederland. Ook vanuit Duitsland, Belgie en Polen is belangstelling voor deze kippen. De kippen leggen ongeveer 250 eieren per jaar en de haantjes wegen na een opfok van 18 weken gemiddeld 1,3 kilogram geslacht.

Momenteel zijn er 30 bedrijven met 10 tot 100 zogeheten Vredelinger kippen door heel Nederland. Er zijn vier fokgroepen, één rond Rotterdam, één in de kop van Noord-Holland en Texel, één in regio Dronten-Steenwijk-Ommen en ook rondom Amersfoort lopen verschillende koppels. Daarnaast zijn er nog verschillende 'losse' bedrijven die nu nog niet direct zelf nieuw willen aanfokken maar wellicht in de toekomst wel.

''Het is belangrijk dat er op verschillende plaatsen verspreid over Nederland en daarbuiten fokunits van de grond komen. Dit om het risico van ruimen vanwege ziekten te voorkomen'', aldus de Stichting Biologische Veeverbetering. 

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De basis voor de dubbeldoelkippen vormen een aantal hybriden, Sussex kippen en een Hagheweyder haan *). De fokkerij wordt gestimuleerd door de Stichting Biologische Veeverbetering. Projectleider Wytze Nauta zegt op de website van Biojournaal: "Elk jaar beginnen er nu meer grote en kleine bedrijven met onze Vredelinger kippen, in vaste hokken maar ook veel in mobiele hokken in de wei. Er is vraag naar biologisch gefokte kippen. Het is prachtig om te zien hoe allerlei mensen enthousiast mee gaan doen. Biologisch fokken en dit weer meer terugbrengen op het boerenbedrijf, dat is wat we nodig hebben in een wereld waar ook de dieren steeds meer een eenheidsworst worden. Er ontstaat zo meer variatie en een diervriendelijke fokkerij van kippen die passen in een extensieve omgeving en een veranderende samenleving."

*) Rond 1980 heeft Andreas Wijgmans op het landgoed Hagheweyde bij Warmond een dubbeldoelkip ontwikkeld voor de biologische landbouw. 

Redactie Levende Have/ Op de foto: Sussex

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier