Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dode schapen Ooijpolder slachtoffer van goudjakhals

Ingediend door jinke op 16 november 2020 - 17:36

Een goudjakhals heeft eind oktober in Ooij en Persingen vijf schapen gedood. Dat heeft BIJ12 bekend gemaakt. DNA-onderzoek heeft de doodsoorzaak bevestigd.

De goudjakhals is sinds 29 oktober niet meer gezien in de Ooijpolder en mogelijk doorgetrokken, aldus BIJ12. Onderzoekers van de Zoogdiervereniging doen in dit gebied aanvullend veldonderzoek.

Vergoeding van de schade door een goudjakhals is nog niet wettelijk geregeld. De provincie Gelderland neemt de kosten voor haar rekening.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De goudjakhals komt oorspronkelijk uit Azië en Oost Europa. Er zijn er inmiddels populaties in Tsjechië, Kroatië en Slovenië. Ook komt de soort sinds 2000 voor in Duitsland en Italië. Sinds 2017 is het dier gesignaleerd in Nederland. De goudjakhals is een hondachtig roofdier met een schofthoogte van circa 50 cm, dat is groter dan de vos en iets kleiner dan de wolf. De manier van leven van de goudjakhals lijkt erg op die van de wolf. Goudjakhalzen leven ook in roedels. Ze eten voornamelijk kleine zoogdieren (muizen en mollen), gevolgd door aas van wilde of gedomesticeerde hoefdieren, planten, vogels, haas en konijn.

Goudjakhalzen hebben niet, zoals wolven, een beschermde status. Ze mogen bejaagd worden. Maar de Habitatrichtlijn schrijft wel voor dat in dat geval lidstaten verplicht zijn zorg te dragen voor een gunstige staat van instandhouding.

Redactie Levende Have/Foto wikimedia commons

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier