Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierverzorging buiten voedselketen geen vitaal beroep

Ingediend door jinke op 15 april 2020 - 09:27

Dierverzorgers buiten de voedselketen hebben geen vitaal beroep. Ze moeten zelf oplossingen zoeken om de dieren ten tijde van de coronacrisis toch te kunnen verzorgen.

Dierenartsen en dierverzorgers die werken binnen de voedselketen staan wel op de lijst van vitale beroepen. Zij kunnen een beroep doen op noodopvang voor hun kinderen. Zij hoeven ook niet thuis te blijven als een van hun huisgenoten klachten heeft die duiden op een corona-besmetting.  ''Het gaat hier om beroepsgroepen die in de huidige omstandigheden vragen om continue bezetting'', aldus minister Carola Schouten in antwoord op kamervragen van SP-er Frank Futselaar.

Futselaar had gevraagd waarom er op het gebied van dierverzorging een onderscheid wordt gemaakt tussen werken binnen en buiten de voedselketen. De Dierenbescherming heeft hierover haar zorgen uitgesproken. De noodzakelijke zorg voor dieren komt in het gedrang, als dierverzorgers buiten de voedselketen beperkt worden in hun werkzaamheden, aldus de Dierenbescherming. ''In alle ons omringende landen zijn dierverzorgers en dierenartsen wel erkend als cruciale beroepen. Zorg voor dieren is dagelijks nodig, het is vaak specialistisch werk en het leidt tot onaanvaardbare risico als dit niet door ervaren medewerkers kan worden gedaan.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Schouten stelt daarentegen dat niet alle dieren specialistische zorg nodig hebben. Ook is niet alle zorg die dieren normaal krijgen op korte termijn noodzakelijk, aldus Schouten. Ze wil de lijst met vitale beroepen beperkt houden. ''Om de verspreiding van COVID-19 zo veel mogelijk te kunnen beperken is het natuurlijk van groot belang dat er zo min mogelijk uitzonderingen worden gemaakt op de maatregelen.'' Ze zegt in goed overleg te zijn met vertegenwoordigende organisaties in deze sector en de situatie in de gaten te houden. Voor de beperkte groep specialistische dierverzorgers die noodzakelijke en specialistische zorg aan dieren verlenen geldt dat door middel van maatwerk oplossingen gevonden moeten worden als de zorg voor dieren in de knel komt, aldus Schouten.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier