Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dier&Recht hekelt toestand op Hollandsche Manege

Ingediend door jinke op 09 juli 2019 - 11:50
Hollandsche manege

De paarden op de Hollandsche Manege in Amsterdam hebben het slecht. De Stichting Dier&Recht heeft een rapport opgesteld over misstanden, zoals te weinig ruimte, hoge concentraties van ammoniak en stof en afwijkend, stereotyp gedrag.

De verantwoordelijke wethouder Laurens Ivens heeft aangegeven weinig te kunnen doen aan de als ''onacceptabel'' omschreven toestand op de stadsmanege. Een verbouwing moet soelaas bieden. Hij verwijst verder naar het Keurmerk Paard en Welzijn waaraan de manege zich moet houden. Volgens Sarah Persie van Dier&Recht stelt dit keurmerk echter weinig voor.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Dier&Recht heeft de Hollandsche Manege op de korrel genomen na signalen dat daar niet goed met paarden wordt omgegaan. ''De situatie van de paarden is matig tot slecht. Ze staan zich een groot deel van de dag te vervelen, in een stal met vaak hoge concentraties ammoniak en fijnstof. Mogen ze eenmaal uit hun stal, dan is dat om rondjes te lopen met een kind of volwassene op hun rug. De paarden komen – op twee weken per jaar na – niet los buiten, hebben te weinig vrije beweging en kunnen zich nauwelijks naar hun aard als sociale kuddedieren gedragen. Dat is in deze tijd onacceptabel'', aldus het rapport.De situatie op de manege roept vragen op naar de handelwijze van een de vennoten. Eigenaar Vincent Valk vervult functies bij het Keurmerk Paard en Welzijn en bij de Sectorraad Paarden. ''Opmerkelijk aangezien hij geen wetenschappelijke achtergrond heeft m.b.t. dierwelzijn of diergedrag en de absolute minimum normen voor paardenwelzijn niet haalbaar zijn in eigen bedrijf'', vindt Dier&Recht. In Het Parool laat Valk weten dat het rapport van Dier&Recht vol onzin en flauwekul staat.

Redactie Levende Have/Foto Dier&Recht

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier