Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierenartsen: ruimen van fipronilkippen is ''ongewenst''

Ingediend door jinke op 09 augustus 2017 - 09:04

De organisatie van dierenartsen (KNMvD) noemt het ruimen van fipronilkippen ''ongewenst''. Dat staat op de website van de KNMvD. Er is volgens deze organisatie een alternatief voor het doden van de kippen: afwachten en eventueel ruien.

''Afwachten tot de fipronil bij de kippen is afgebroken, is een mogelijkheid'', aldus de KNMvD. ''Het is alleen nog onbekend hoe lang het duurt voor het middel is afgebroken. Deskundigen onderzoeken op dit moment hoe dat proces versneld kan worden. Ruien wordt daarbij als mogelijkheid genoemd, maar is alleen een optie als dierenwelzijn gewaarborgd kan worden.''

De KNMvD noemt de fipronilaffaire een grote klap voor de pluimveesector, ''maar de volksgezondheid mag nooit onder druk komen te staan''.

De Stichting Levende Have heeft samen met een aantal andere dierenorganisaties geprobeerd via een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechter de ruimingen stop te zetten. De rechter oordeelde op 4 augustus echter dat pluimveehouders hun dieren mogen doden. De dierenorganisaties blijven op het standpunt staan dat een juridische grondslag ontbreekt. Er volgt een bodemprocedure.

Redactie Levende Have/Bron: KNMvD/Foto: wikimedia commons

Eerdere berichten:

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour