Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierenambulance Limburg slaat alarm over dode dieren

Ingediend door jinke op 22 januari 2022 - 12:13

Vrijwilligers van de Dierenambulance Limburg Zuid hebben ''talloze'' dode vogels, 27 dode vossen en vijf dode marters aangetroffen die vermoedelijk slachtoffer zijn van een besmetting met het vogelgriepvirus. Stichting DierenLot heeft dat bekend gemaakt.

Maar liefst 36 keer belde Dierenambulance Limburg Zuid met de NVWA. Tevergeefs. Het antwoord luidde: “Wij doen er niks mee, vernietig ze maar”. Stichting DierenLot vindt deze reactie onbegrijpelijk: “Hoe kan dit in vredesnaam gebeuren als er steeds meer bewijs is dat niet alleen vogels worden getroffen door vogelgriep maar ook zoogdieren, zoals vossen, zeehonden en bunzingen? Volgens wetenschappers vormt vogelgriep een bedreiging voor de volksgezondheid. Daarom is het des te belangrijker dat deze dieren nader worden onderzocht door de Erasmus Universiteit en Wageningen Bioveterinairy Research.”

Teken de petitie voor vaccinatie hobbypluimee. Klik hier

Het vreemde is, aldus Dierenlot, dat het protocol van de NVWA voorschrijft dat bij 3 of meer verdachte gevallen van vogelgriep er melding gemaakt moet worden bij de NVWA. Stichting DierenLot stelt vast dat de opvolging van meldingen van vogelgriepslachtoffers verre van vlekkeloos verloopt.

Aantal onderzochte dode wilde vogels topje van de ijsberg?

kaart meldingen dode wilde vogels

Het is moeilijk om een betrouwbaar beeld te krijgen van de hoeveelheid dode wilde vogels in Nederland. De eerste weken van 2022 zijn wel talrijke dode dieren door SOVON Vogelonderzoek verzonden naar Wageningen Bioveterinary Research en vervolgens positief bevonden voor H5N1. Afgaande op berichten zoals hierboven en van andere media, zijn de positief geteste dode wilde vogels het topje van de ijsberg. Op de kaart die de NVWA bijhoudt, staan naast vele oudere meldingen de ruim 50 plaatsen vermeld waar sinds 1 januari van dit jaar dode wilde vogels zijn gevonden. Vanuit sommige plaatsen zijn meerdere dode wilde vogels ingezonden en onderzocht, zoals Almere en Sumar. Met zoveel dode wilde vogels, gevoegd bij het sterke vermoeden dat er veel meer slachtoffers nog in het veld liggen te creperen of inmiddels zijn doodgegaan, mag het een wonder heten dat er tot dusver niet veel meer bedrijven en hobbylocaties besmet zijn geraakt.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier