Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dieren binnenhouden ten zuiden van Wijster

Ingediend door jinke op 12 februari 2019 - 16:05
Brand Wijster

De Veiligheidsregio Drenthe adviseert houders van vee en hobbydieren om hun dieren niet te laten grazen in een gebied ten zuiden van Wijster. Het gebied is vervuild ten gevolge van een brand bij de verwerkingsfabriek van pluimveeslachtafval Noblesse.

Het gaat om het gebied waarover de rook is heengetrokken. Daar zijn mogelijk roetdeeltjes neergedaald. Het RIVM heeft onderzoek ingesteld naar de mate van vervuiling. De resultaten worden binnenkort bekend gemaakt.

Het is de derde brand in Wijster in korte tijd. Eerder gingen delen van de iets noordelijker gelegen afvalverwerker Attero in de fik. Toen raakte een gebied ten zuid oosten van het bedrijf vervuild. 

Het kaartje dat de Veiligheidsregio beschikbaar heeft gesteld is uitermate onduidelijk. Levende Have adviseert inwoners van Wijster en het buitengebied contact op te nemen met de gemeente Midden Drenthe. Voor de boeren is LTO Noord betrokken bij het overleg met de gemeente en de Veiligheidsregio Drenthe. De informatievoorziening aan burgers met hobbydieren blijft beperkt tot de media en wat algemene adviezen op de websites van de gemeente en de Veiligheidsregio.

Redactie Levende Have

Eerder bericht: