Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dier mag na dood baasje inslapen

Ingediend door jinke op 01 juni 2011 - 15:08

Een dier mag na de dood van zijn baasje inslapen, mits dat maar pijnloos gebeurt. Dit valt af te leiden uit antwoorden van staatssecretaris Bleker op kamervragen van E. Ouwehand (PvdD).

Volgens Bleker is het pijnloos doden van dieren acceptabel, ook al staat niet vast of dit met een redelijk doel gebeurt. Ouwehand had haar vragen gesteld nadat een eigenaar van honden was overleden en een dierenarts de dieren had laten inslapen. Dat laatste gebeurde op uitdrukkelijk verzoek van de eigenaar.

Bleker wijst erop dat het doden op zich niet strafbaar is. Hij laat zich niet uit over de vraag of er in dit geval van het baasje met de honden wel sprake was van een redelijk doel. ''Er is geen aanleiding te vermoeden dat er sprake is van een overtreding van de regelgeving'', schrijft hij.

Wel gaat hij in op de voorwaarde dat het doden pijnloos moet gebeuren. Hij stelt dat het doden op zichzelf niet in strijd hoeft te zijn met artikel 36 van de GWWD. ''Indien het doden zonder benadeling van het welzijn is geschied of zonder dat de honden pijn of letsel hebben ervaren, is er geen sprake van overtreding van artikel 36 GWWD.''

De GWWD (Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren) regelt slechts in beperkte mate in welke gevallen er wel en niet mag worden gedood. Het doden van productiedieren is in het Besluit doden van dieren geregeld. De GWWD wordt per 2013 opgevolgd door de Wet Dieren. Bleker kondigt regels aan die in eerste instantie voor een beperkt aantal diersoorten, waaronder honden, zullen bepalen in welke gevallen deze dieren mogen worden gedood. 

Redactie Levende Have/Bron: ministerie EL&I

 

Comments

Ingediend door Anoniem op 01 juni 2011 - 15:49

Dus ik mag na mijn dood mijn pluimvee op religieus voorschrift laten doden maar mijn katten mogen alleen op de Bleekers manier gedood worden. Staat dat in een wet?

Ingediend door Anoniem op 12 juni 2011 - 08:48

In deze specifieke zaak ging het om hoogbejaarde honden en aangezien er al een overschot en dito aanbod is van hele oude honden was dit de beste oplossing.

Oude en gedragsgestoorde honden worden standaard afgemaakt in asiels, daar hoor je nooit iemand over, vreemd is dat toch (600 per jaar).

Ik ben doende de wet te veranderen zodat dieren gelijk worden gesteld met kinderen en niet meer gezien worden als goederen.

Quirine de Kok, hartje den haag

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier