Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dertig zoogdiersoorten op huis- en hobbydierenlijst

Ingediend door jinke op 06 juli 2022 - 15:09

Niet meer toegestaan: wallaby's

Per 1 januari 2024 mogen in Nederland dertig zoogdiersoorten worden gehouden. Wie op dat moment dieren in bezit heeft die niet op de zogeheten huis- en hobbbydierenlijst (ook wel positieflijst genoemd) staan, mag deze dieren houden totdat ze overlijden. Een vrijstelling zal gelden voor dierentuinen en wildopvangcentra.

Dit heeft het ministerie van LNV bekend gemaakt. De huis- en hobbydierenlijst is onderdeel van wetgeving en moet nog door de Tweede en Eerste Kamer. Op de lijst (zie bijlage) staan de vertrouwde huis- en hobbydieren, zoals hond, kat, schaap, geit, varken, rund, paard, ezel, alpaca en lama, cavia, fret en konijn. Minder bekend, maar wel ''goedgekeurd'', zijn de dwergrenmuis, de grote Egyptische renmuis, de Chinese waterree, de bleke en de Algerijnse gerbil. Niet op de lijst staan de dromedaris, de stokstaart en de wallaby/kangoeroe. Ook ontbreken hertachtigen en eekhoorns. Deze mogen dus in de toekomst niet meer worden gehouden. Dat heeft te maken met het gevaar voor de gezondheid en het welzijn van de dieren (b.v. wallaby/kangoeroe), risico op zeer ernstig letsel (b.v. moeflon, rendier, muntjak en sikahert), of zoönotisch risico (b.v. dromedaris).

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Naar de huis- en hobbydierenlijst, ook wel positieflijst genoemd, is lang uitgezien. De invoeringsdatum is voorlopig en wordt pas definitief als er een invoeringsregeling is. Ook heeft het ministerie van LNV tijd nodig om samen met instanties als de NVWA de wijze van handhaving uit te werken, zo heeft landbouwminister Staghouwer de Tweede Kamer laten weten.

Maar er is nog meer werk aan de winkel. De wetenschappelijke beoordeling van de diersoorten laat zien dat dieren die op de vernieuwde huis- en hobbydierenlijst staan, complexe zorg nodig kunnen hebben. ''Daarom zet ik extra in op maatregelen om te zorgen dat we het houden van deze dieren verder verbeteren'', aldus Staghouwer. De minister volgt daarmee het advies van het college dat verantwoordelijk is voor de beoordeling van de soorten. Dit college vindt dat plaatsing van zoogdieren op de huis-en hobbydierenlijst moet samengaan met specifieke huisvestings- en verzorgingsregels, zowel gericht op het dierenwelzijn als op de gezondheid van mensen.

Met de lijst komt de minister tegemoet aan een brede wens van politiek en maatschappelijke organisaties om het welzijn van gehouden dieren en ook de veiligheid van de mens te beschermen. In de voorloper van de Wet dieren was al sinds 1992 bepaald dat alleen dieren mogen worden gehouden die zijn aangewezen. Sindsdien zijn vele pogingen ondernomen om een lijst samen te stellen. Wat er nu ligt is gebaseerd op een toetsingskader, ontwikkeld door de wetenschappelijke adviescommissie positieflijst, bestaande uit onafhankelijke wetenschappers. Risicofactoren voor dierenwelzijn en gevaar voor de mens zijn van 300 zoogdiersoorten beoordeeld. 

''Houderijvoorschriften niet voldoende''

Bij de kamerbrief zit een ''beslisnota''. Dit is een ambtelijk advies aan de minister. Daarin aandacht voor de wens van diverse organisaties om het houden van dieren zelf te reguleren via houderijvoorschriften. ''Houderijvoorschriften zijn mogelijk van toegevoegde waarde bij het houden van dieren, maar zijn niet voldoende. Naast dat de wet het verplicht deze lijst te maken, blijkt uit de wetenschappelijk onderbouwde beoordelingen dat bij veel diersoorten de complexiteit van het houden groot is. Het grote risico bij het houden van deze diersoorten maakt de invoering van de huis- en hobbydierenlijst belangrijk. Zo blijven alleen diersoorten waarbij het risico beperkt is over om te houden'', aldus de beslisnota.

Het adviescollege hoopt dat de beoordeling van zoogdiersoorten in het rapport ''Zoogdieren beoordeeld, het biologisch fundament voor de Huis- en Hobbydierenlijst zoogdieren'' de kijk van de doorsnee huis-en hobbydierenhouder zal verrijken over de complexiteit van het houden van dieren en het daarmee samenhangende gezondheids- en welzijnsrisico.

PVH en Dibevo liggen dwars
Platform Verantwoord Huisdierenbezit (een sectororganisatie waarbij talrijke verenigingen van houders van exotische diersoorten zijn aangesloten) en brancheorganisatie Dibevo laten weten geen voorstander te zijn van de gepubliceerde lijst. Volgens beide organisaties zijn (bindende) houderijvoorschriften een goed alternatief voor een lijst die inhoudt dat zeer veel diersoorten niet meer mogen worden gehouden. PVH overweegt een juridische procedure. Dibevo heeft in een verklaring uitgesproken de lijst ''onacceptabel'' te vinden.

Alle informatie is in te zien op rvo.nl/onderwerpen/dieren-houden/huisdierenlijst.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier