Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

D66 wil snel een positieflijst voor vogels en reptielen

Ingediend door jinke op 25 november 2020 - 12:26

In het ''Actieplan Zoönosebestrijding, bittere noodzaak'' dringt D66 aan op een positieflijst voor vogels, reptielen en amfibieën. De minister kan dan vaststellen dat soorten die virussen bij zich dragen die ook mensen ziek kunnen maken, niet meer gehouden mogen worden in Nederland. D66 wil dat deze aanvullende positieflijsten er zo snel mogelijk komen.

Een positieflijst voor vogels zou gevolgen kunnen hebben voor het houden van bijvoorbeeld struisvogels, nandoes en papegaaien, maar ook  voor de vogelgriepgevoelige fazanten, kwartels en patrijzen. Aanleiding voor het D66-actieplan vormen de Civid-19 pandemie en de handel in wilde dieren. Via Schiphol en de haven van Rotterdam komen veel illegale dieren Nederland binnen. Deze handel is niet alleen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn verwerpelijk, maar ook vanuit het oogpunt van volksgezondheid. D66 wil niet alleen een strengere controle op Schiphol en de haven van Rotterdam, maar ook op beurzen. ''In Nederland worden tientallen keren per jaar reptielen- en vogelbeurzen gehouden, waar naast deze diersoorten ook andere zoogdieren worden verhandeld. Meermaals heeft D66 signalen ontvangen dat er zaken misgaan op dit soort beurzen, zoals dierenwelzijn, hygiëne en het verhandelen van bedreigde diersoorten.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Naast een Nederlandse positieflijst voor vogels, reptielen en amfibieën, wil D66 dat er een Europese positieflijst komt. De bestaande CITES-lijsten focussen zich op het voortbestaan van enkele dier- en plantensoorten en kijken deze niet naar diergezondheid, volksgezondheid en bioveiligheid. Dat is een groot gemis, vindt D66.

In Nederland wordt al jaren gewerkt aan een positieflijst voor zoogdieren. De lijst wordt binnenkort verwacht. Ook een positieflijst voor vogels, reptielen en amfibieën is in voorbereiding, zo heeft landbouwminster Carola Schouten onlangs nog weer aan de Tweede Kamer laten weten. Het is duidelijk dat het D66 allemaal niet snel genoeg gaat. De huidige pandemie vraagt om meer daadkracht.

Redactie Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier