Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

CVI ontwikkelt nieuw vaccin tegen varkenspest

Ingediend door jinke op 31 oktober 2008 - 10:18

Het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad heeft een nieuw vaccin ontwikkeld tegen klassieke varkenspest . Het vaccin is nog niet rijp voor productie. Eerst moet vast komen te staan of het wel in alle opzichten voldoende veilig is. ''Proeven doen we pas als er een intentie is het vaccin te laten registreren'', aldus viroloog Willie Loeffen.

Het nieuwe vaccin is een van de kandidaten voor een Europees project voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie vaccins dat in 2009 van start gaat. Het is een zogeheten chimaeren vaccin. Chimaeren zijn virussen die in dit geval voor een deel uit het klassieke varkenspest virus bestaan en voor een deel uit het BVD (Bovine Virale Diarree)-virus. Het huidige E2-subunit vaccin, een markervaccin waarmee gevaccineerd zou worden als er bij wijze van spreken morgen klassieke varkenspest uitbreekt, is effectief, ''maar het kan beter'', aldus Loeffen. Het vaccin zelf vormt geen risico, maar in gevaccineerde populaties kunnen zich toch kleine uitbraken voordoen. De chimaere vaccines bieden al drie dagen na vaccinatie volledige bescherming.

Loeffen presenteerde zijn onderzoeksresultaten op een themadag over klassieke varkenpest in Lelystad. Daar bleek dat Nederland met zijn vaccinatieplan - vastgelegd in een nieuw draaiboek - in geval van varkenspest voorop loopt in Europa. Vaccinatie is in Europees verband bespreekbaar geworden. Dat wil nog niet zeggen dat vaccinatie probleemloos kan worden uitgevoerd in geval van een uitbraak. De afzet van het gevaccineerde vlees is nog altijd niet geregeld, ondanks alle inspanningen die op dit gebied zijn gepleegd. Handelspolitiek - ook van landen buiten Europa - is de grote onzekere factor. Niettemin liet Peter de Leeuw, hoofd veterinaire zaken van het ministerie van LNV, weten dat er hoe dan ook gevaccineerd gaat worden als Nederland weer getroffen wordt door klassieke varkenspest. Een van de aanbevelingen luidde om dat dan maar gelijk in een ring van 5 kilometer rond een uitbraak te doen.

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier