Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Crematie van landbouwhuisdieren: mag niet, gebeurt wel

Ingediend door Anoniem op 20 oktober 2008 - 12:45

Moet een overleden schaap, geit of varken altijd bij de Rendac eindigen, of mag zo’n dier ook gecremeerd worden? De wet verbiedt crematie van landbouwhuisdieren, maar in de praktijk gebeurt het soms wel.

In een eerder nieuwsbericht op deze site staat dat het zojuist geopende paardencrematorium Westerhout in Beverwijk naast paarden op verzoek ook overleden ezels, varkens, lama’s, geiten en schapen van hobbydierhouders kan cremeren. Enkele weken daarvoor meldde Dafne Westerhof op haar website dat haar overleden varken Opaatje gecremeerd werd, en dat dit eerder al met andere van haar overleden dieren was gebeurd. Ook andere hobbydierhouders zouden interesse hebben in het laten cremeren van hun hobbyvee. Bij navraag bij het ministerie van LNV blijkt dit echter ten strengste verboden.

Een woordvoerder van het ministerie meldt dat er enkele uitzonderingen bestaan op de Destructie . Die uitzonderingen staan omschreven in de Regeling Dierlijke Bijproducten, artikel 3.1, ‘Aanwijzen categorie 1- en 2-materiaal’. Uitzondering 3.1.C geldt voor “kadavers van paarden, mits de kadavers overeenkomstig artikel 5, tweede lid, onderdeel a, van verordening (EG) nr. 1774/2002 worden verwerkt in een op grond van artikel 12, tweede lid, van die verordening erkende verbrandingsinstallatie”. Het nieuwe paardencrematorium voldoet aan alle eisen die de wet stelt. Niets staat de crematie van paarden dus in de weg. Maar hoe zit het met ander hobbymatig gehouden vee dat doodgaat? De LNV-woordvoerder: “De uitzondering geldt naast gezelschapsdieren enkel voor paarden. Het cremeren van varkens en dergelijke is dus niet toegestaan.”

Paul van Eerden, eigenaar van paardencrematorium Westerhout: “Het cremeren van schapen, varkens en geiten mag inderdaad niet van de wet. Maar ik ben altijd voor de oplossing van een probleem. Bij het overlijden van dieren gaat het om emoties. Iemand die met een dood geitje in een mandje bij ons langskomt, stuur ik niet terug. Ook in het verleden heb ik in mijn huisdierencrematorium wel eens varkentjes gecremeerd. Daar doe ik niet moeilijk over. Ik zie ook niet in waarom dat een probleem zou zijn. Nederland zit dichtgetimmerd met regels, maar waar een wil is, is een weg.” Van Eerden is niet bang dat de inspectie nu bij hem komt aankloppen. Ook denkt hij dat het wel mee zal vallen met de risico's op de verspreiding van besmettelijke dierziekten. “Er komen hier echt geen ladingen schapen en varkens binnen, en ik maak ook geen reclame voor het cremeren van hobbyvee. Maar mensen die iets anders dan de Rendac of de slager voor hun dier willen, kunnen bij ons informeren naar de mogelijkheden.”

Comments

Ingediend door Anoniem op 24 oktober 2008 - 19:59

Al meer dan 30 jaar laat ik mijn honden,dwerggeiten en schapen cremeren.Geiten en schapen die vele jaren bij ons in de tuin hebben gelopen zijn mij net zo lief als mijn hond.Nog nooit heeft mij een crematorium geweigerd.

Ingediend door Anoniem op 27 oktober 2008 - 13:46

Ik peins er niet over mijn geitjes met de Rendac mee te laten gaan. Mijn honden begraaf ik altijd ( zoals wij wonen kan dat gelukkig)overigens zonder gedenkteken.
Ik weet waar ze liggen en dat is voldoende. Mijn eerste neiging is om dat ook met de geitjes te doen tzt. Maar misschien is cremeren een beter idee.
Het enige waar ik mee zit is de oormerken. Want is het niet zo dat je die moet inleveren als bewijs?
Groet,
Vido

Ingediend door vaneldijk op 21 november 2008 - 11:01

Ik heb onlangs een geit moeten laten inslapen en heb haar bij mijn dierenarts achtergelaten, die de crematie regelt. Niets van gehoord, dat dat niet mocht. Vind ik ook vreemd, want het zal niet vaak voorkomen (de meeste geiten gaan naar de slager, of naar de handel en vervolgens naar de slager) en is cremeren niet een hele "schone" manier van destructie?
Overigens: het oormerk is meestal heel gemakkelijk uit het oor te knippen door een tangetje of snoeischaar plat op het oor te leggen en het plastic door te knippen. (kan ook bij levende geiten!).

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier