Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

'Circulaire' brokken en korrels voor de duurzame dierhouder

Ingediend door jinke op 07 december 2021 - 12:14

Veevoerbedrijf Voerwaarts heeft circulair voer ontwikkeld voor pluimvee en runderen. Het voer is volledig samengesteld uit retour- en reststromen van humane voeding.

Eerder dit jaar bracht het bedrijf al 100% circulair varkensvoer op de markt. Ook pluimvee en runderen kunnen nu voer krijgen met een zeer lage CO2-footprint, zonder granen, sojaproducten of andere voor dieren geteelde ingrediënten. 

Op circulairvoer.nl is een uitgebreide uitleg te vinden. In het voer dat Voerwaarts maakt zitten oogstresten (zoals bietenblad en wortelloof), retourstromen (denk aan broodmeel), afgekeurd voedsel dat niet supermarktwaardig is en bijproducten van de zetmeel-, suiker-, en bierbereiding, zoals tarwegriesmeel, maisgluten, bierbostel en bietenpulp.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Voerwaarts verwerkt de reststromen tot brokken en korrels. Zo is de circulaire legkorrel samengesteld uit tarwegries, broodmeel, maisgluten, zonnebloemzaadschroot, knäckebroodmeel, moutkiemen, erwteneiwit, haverdoppen, rietmelasse, weipoeder en aardappeleiwit. Aan het voer zijn vitamines en mineralen toegevoegd. Voor de kippen maakt het bedrijf niet alleen legkorrels, maar ook vleeskuikenkorrels. Voor de runderen is er de mineralenbrok (aanvullend diervoeder voor zoogkoeien en ander rundvee), kalveropfokbrok en de vleesveebrok. De producten zijn te vinden op voerwaarts-circulair.nl.

Het voer van Voerwaarts kan ook dienen als aanvulling op het voeren van ''restjes'', zoals schillen, onverkocht brood, banket, groente en fruit.  Het zorgt ervoor dat de varkens, kippen en runderen niets te kort komen.|

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier