Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Cichorei helpt bij verminderen van wormen bij schapen

Ingediend door jinke op 09 maart 2018 - 10:10

Cichorei helpt bij het verminderen van wormen bij schapen. Door deze plant in het grasland te zaaien, kan zowel het aantal wormen als het aantal eitjes afnemen.

Reinard Everts, dierenarts bij Schapendokter.nl en algemeen directeur van fokkerijorganisatie NSFO, is groot voorstander van cichorei in de schapenwei, zo laat hij op de website nieuweoogst.nl weten. Zoeken naar alternatieven voor ontwormingsmiddelen is noodzakelijk, aangezien de resistentie tegen die middelen steeds verder toeneemt. Cichorei is niet de oplossing, maar het draagt wel bij aan een vermindering van worminfecties. Schapen en lammeren zijn er dol op, aldus Everts. De plant is niet alleen smakelijk, er zit ook een hoop eiwit in en dat verhoogt volgens de dierenarts de weerstand en het groeivermogen van de dieren.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Cichorei kan het beste worden ingezaaid in nieuw grasland. Inzaaien in bestaand grasland kan ook, maar dan zijn de resultaten minder. Als de plant zaad vormt, kunnen de schapen het beste even naar een andere wei, zodat de cichorei zich verder kan verspreiden. ''Het beste moment van inscharen is wanneer de cichorei 15 tot 20 centimeter hoog is. Dan is de smaak, het eiwitgehalte en de verteerbaarheid het best. 'Laat de dieren het teruggrazen tot 4 á 5 centimeter. Liever niet korter, dan vreten ze de groeikroon uit de cichorei en dat vertraagt de hergroei. Daarom moet je ook niet korter dan 5 centimeter maaien'', zegt Everts.

Redactie Levende Have/Bron: nieuweoogst.nl

Zie ook 

Dossier