Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

In China al 640 doden door vogelgriep H7N9

Ingediend door jinke op 20 oktober 2017 - 11:41

Het vogelgriepvirus H7N9 vormt een serieuze bedreiging voor de mens. In China zijn al 640 dodelijke slachtoffers gevallen. Onderzoek toont aan dat fretten het virus aan elkaar kunnen overdragen. Dit zou kunnen betekenen dat ook besmette mensen elkaar ziek kunnen maken.

Ander zorgelijk signaal uit China: het virus ontwikkelt resistentie tegen het anti-griepmiddel Tamiflu. Het goede nieuws is dat nu ook de kippen zelf ziek worden van H7N9 en dood gaan. Dit betekent dat het H7N9 virus geen sluimerend bestaan meer leidt in pluimvee en op die manier mensen kan besmetten. Zieke en dode kippen zijn een signaal voor de mens dat ze uit de buurt moeten blijven. Probleem in China is dat men groot vertrouwen heeft in het vaccineren van kippen. Daardoor kan het virus weer ''ondergronds'' gaan en muteren.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun Levende Have

Eind 2016 nam in China het aantal gevallen van vogelgriep (H7N9) bij de mens plotseling toe. In juli van dit jaar waren er al 1600 mensen positief getest op H7N9. Onderzoekers slaagden erin het virus te isoleren bij een mens. Vervolgens  bleek dat fretten het virus aan elkaar kunnen overdragen. Besmette fretten gingen dood. ''Slecht nieuws voor de mens'', aldus professor Yoshihiro Kawaoka.

Het hoogpathogene H7N9 virus beperkt zich niet langer tot China. Het is in maart van dit jaar ook aangetroffen op twee pluimveebedrijven in de Verenigde Staten,Tennessee.

Redactie Levende Have/Bron: Science Daily/CDC

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier