Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Chef-kok Joris Bijdendijk zet levend erfgoed op de kaart

Ingediend door jinke op 20 juli 2018 - 13:58

Chef-kok Joris Bijdendijk heeft niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk het levend erfgoed op de kaart gezet. Gisteren kreeg hij bij Jinek alle ruimte om de speciale kwaliteiten van de zeldzame rassen, zoals Blaarkoppen, Chaamse hoenders en landvarkens onder de aandacht te brengen.

Bijdendijk werpt zich op als beschermheer van het Nederlands culinair erfgoed.  Dit erfgoed wordt in zijn voortbestaan bedreigd door allerlei wet- en regelgeving die vooral in het leven is geroepen om het fabrieksmatig geproduceerd voedsel zo veilig mogelijk op het bord van de consument te krijgen.

Bijdendijk is echter liefhebber van de smaak van een Blaarkop of een Chaams hoen, maar het wordt voor hem zo langzamerhand onmogelijk om nog iets van het culinair erfgoed te bereiden. De Blaarkoppen dreigen te sneuvelen onder de fosfaatregeling, de productie van rauwmelkse kazen is aan banden gelegd en de slacht van Chaamse hoenders is door nieuwe Europese voorschriften niet meer te betalen voor een kleinschalige producent van kippenbouten.

Hieronder het fragment uit de uitzending van Jinek van 20 juli 2018

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ook de Volkskrant besteedt aandacht aan de noodkreet van Bijdendijk. Zo lang je in Nederland voor de hobby kippen houdt, is er niets aan de hand. ‘Maar ga je een stap verder, dan word je als kleine kippenslachter op dezelfde manier behandeld als een bedrijf dat tienduizenden kippen per dag slacht.’, aldus de chef-kok van het restaurant in het Rijksmuseum. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat minister Carola Schouten bij hem komt eten. Zij krijgt dan te horen dat ze echt iets moet doen voor de kleinschalige voedselproducenten in Nederland.

De Volkskrant laat ook Geert van der Kaa aan het woord over zijn Chaamse hoenders, die hij tot voor kort leverde aan restaurants. Hij moest van Brussel een nieuwe verdovingskap aanschaffen ter waarde van 5.500 euro. ''In Brussel waren klachten binnengekomen dat kippen voor de slacht niet goed verdoofd werden. Ik ben niet tégen regels. Ik snap dat ze nodig zijn. Maar ik kan het niet betalen.’' Volgens Van der Kaa zouden ambachtelijke bedrijfjes moeten worden vrijgesteld. Op die manier kun je de kleinschalige houderij en het Chaams hoen in stand houden.

Redactie Levende Have/Bron: Jinek en De Volkskrant

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier