Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

CGN waarschuwt voor toename inteelt bij Nederlands trekpaard

Ingediend door jinke op 02 januari 2019 - 10:59

Het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) waarschuwt voor een te sterke toename van inteelt onder Nederlandse trekpaarden. Onderzoek heeft uitgewezen dat de inteelt met 1,3% per generatie toeneemt, terwijl dat niet meer dan 0,5% zou mogen zijn.

Er worden steeds minder trekpaarden geboren, het aantal trekpaarden dat wordt ingezet voor de fokkerij neemt af en de paarden die nog wel worden ingezet, komen steeds vaker uit dezelfde families. Dit kan leiden tot genetische afwijkingen.

Het CGN heeft de hele Nederlandse trekpaardenpopulatie geanalyseerd. Het aantal veulens dat jaarlijks wordt geboren is de afgelopen decennia gehalveerd en bedroeg in 2016 nog maar 320. Het CGN voorziet bij ongewijzigd beleid een verdere toename van inteelt. Fokkers zouden meer moeten kijken naar de verwantschap van de paarden die ze gebruiken. De inzet van fokpaarden met een geringe verwantschap zou gestimuleerd moeten worden. Wellicht kan uitwisseling met de Belgische trekpaarden bijdragen aan een vermindering van de inteelt. Ook het uitbreiden van de genenbank collectie voor het Nederlands Trekpaard is verstandig, om de genetische diversiteit voor lange termijn veilig te stellen, aldus het CGN.

Redactie Levende Have
 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier