Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Caring Farmers: kippen naar buiten en vaccineren

Ingediend door jinke op 17 juni 2021 - 11:00

Caring Farmers pleit voor aanpassing van de wet voor de kleinschalige kippenhouders. De huidige ophokplicht tast het welzijn aan van kippen die gewend zijn om buiten te lopen. 

''De wetgeving rondom ophokplicht is zeer nadelig voor het dierenwelzijn van kippen van kleinschalige houders, zoals kipcaravans. Deze mogen niet, zoals hobbyhouders, als het dierenwelzijn in het gedrang komt, hun kippen in een afgedekte uitloop houden. Maar kippen die gewend zijn buiten te komen, opsluiten in een caravan is erg stressvol. Zeker in deze hitte'', aldus Caring Farmers in een verzoek aan het kabinet. Het verzoek is mede ingediend door Caring Vets en Compassion for World Farming (CIWF).

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

Ook vragen de organisaties om vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep. ''Net zoals wij beschermd worden tegen corona, verdienen de kippen bescherming tegen vogelgriep zolang dat nodig is. Hierdoor neemt ook het risico voor wilde vogels af. Kleinschalige pluimveehouders, zoals kipcaravans, zetten hun eieren lokaal af, en zouden al op korte termijn kunnen vaccineren. Evenals andere pluimveehouders die kunnen garanderen dat de eieren in Nederland blijven. Dit kan een mooie pilot zijn als opstap naar landelijk vaccineren.''

Stichting Levende Have heeft al enige tijd geleden een petitie in gang gezet voor vrijwillige vaccinatie van het hobbypluimvee. De petitie is bij het ministerie van LNV ingediend, met het verzoek om een apart traject op te starten voor vaccinatie van het hobbypluimvee. De petitie is nog online en kan nog getekend worden. Stichting Levende Have is blij dat nu ook Caring Farmers pleit voor vaccinatie.

Update 28 januari 2022: 
Caring Farmers heeft de minister van landbouw Henk Staghouwer gevraagd om duidelijke richtlijnen voor de afschermplicht van kleinschalig gehouden pluimvee. Ook wil Caring Farmers dat er een begin wordt gemaakt met een vaccinatie pilot voor (kleinschalige) houderijen waarbij er geen sprake is van export. ''Door de lokale productafzet zou deze kleine sector een mooie plek zijn om te starten met een pilot om te vaccineren tegen HPAI.'' Met andere woorden: de kleinschalige houders hebben geen last van eventuele nadelige gevolgen van vaccinatie voor de export van pluimveeproducten.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier