Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bonte geit kandidaat voor Ark van de Smaak

Ingediend door jinke op 23 maart 2020 - 12:09

De bont geit is kandidaat voor de Ark van de Smaak. De toelating van dit zeldzame ras wordt binnenkort verwacht. Dat meldt het vakblad Geitenhouderij.

Het is het eerste geitenras dat genomineerd is voor de Nederlandse Ark van de Smaak, een project van Slow Food dat het culinair erfgoed in stand wil houden. De Nederlandse Ark van de Smaak telt zo'n honderd zuivel- en vleesproducten van onder meer het Drents heideschaap, het Chaams hoen, de Twentse landgans, het Lakenvelder rund, de Fries-Zeeuwse melkschapen, en Brandrode runderen.

iets kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Om toegelaten te worden tot de Ark van de Smaak moet een item traditioneel, regionaal, kleinschalig/ambachtelijk, zeldzaam en uiterst smaakvol zijn. Witte Saanengeiten en Toggenburger geiten zijn in Nederland zeldzaam en melkleveranciers, maar beide zijn geen oorspronkelijke melkrassen in Nederland: ze werden begin vorige eeuw geïmporteerd uit Zwitserland. De langharige Nederlandse of Veluwse landgeit is wel een traditionele geit, maar het dier werd alleen voor zijn vlees op zeer lokale schaal – door de herders zelf – benut, en in Nederland bestaat geen traditie van geitenvlees eten'', aldus Rene Zanderink die voor Geitenhouderij een artikel schreef over de kandidatuur van de bonte geit voor de Ark van de Smaak.

De bonte geiten worden in Nederland vooral gehouden voor de hobby, maar ze hebben ook een functie in de melkgeitenhouderij. De stamboekregistratie van dit zeldzame ras is ondergebracht bij de Nederlandse Organisatie voor de Geitenhouderij.

Redactie Levende Have

Lees ook het artikel:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier