Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bonte Bentheimers ingezet tegen Japanse duizendknoop

Ingediend door jinke op 18 februari 2015 - 13:22
Bonte Bentheimer ingezet tegen Japanse duizendknoop

De gemeente Renkum gaat in Oosterbeek Bonte Bentheimers inzetten om wildgroei van Japanse duizendknoop tegen te gaan. De varkens moeten deze plant, die andere soorten verdringt, met wortel en tak uitroeien.

Het gaat om een proef met zes varkens in een gebied van 5000 m2, die in april van start gaat. De gemeente wil de varkens laten grazen in de bermen langs de Nico Bovenweg. ''Door het continu begrazen worden de ondiepe wortels en de bovengrondse delen van de Japanse Duizendknoop weggevreten. De verwachting is dat deze plant hierdoor uitgeput raakt en uiteindelijk afsterft. Of dat al na één seizoen gebeurt, moet blijken'', aldus de gemeente.

Lekkernij
Japanse duizendknoop dreigt een plaag te worden, net als in Engeland. Daar wordt de plant overgens ook gezien als een lekkernij. Het kruid bevat talrijke belangrijke voedingstoffen en smaakt een beetje als rabarber. Koeien, paarden, ezels, schapen en geiten eten er eveneens van, maar laten de wortelstokken ongemoeid. Daarom wordt begrazing daar niet gezien als een bestrijdingsmiddel, maar eerder als een middel om de plant in bedwang te houden. Ervaringen met varkens zijn schaars. Verwacht wordt dat ze de wortelstokken opeten, maar dat kan ook verkeerd uitpakken: ''We hoopten dat ze de wortels zouden opeten, maar in plaats daarvan hebben ze deze alleen maar verder verspreid'', laat een deelnemer aan een forum weten. Een ander vertelt dat er zeker meerdere seizoenen overheen gaan, voordat het gewenste effect optreedt.

Japanse duizendknoop giftig?
Japanse duizendknoop bevat veel resveratrol en dat wordt nogal eens gebruikt als voedingssupplement, In Azie is het een medicinaal kruid tegen slangenbeten. Bij hoge doses en langdurig gebruik kan het bloedverdunnend werken en schadelijk zijn voor de nieren. Onderzoek bij ratten heeft aangetoond dat bijwerkingen optreden als er gedurende vier weken meer dan 300 mg resveratrol per kilo lichaamsgewicht wordt opgenomen.

Andre Menting, projectleider groen en landschap van de gemeente Renkum, laat weten dat de Bonte Bentheimers voor hun voedsel niet alleen afhankelijk zullen zijn van de Japanse duizendknoop, maar dat ze ook worden bijgevoerd met varkensbrok. ''We verwachten geen schadelijke gevlgen, maar we zullen de varkens goed in de gaten houden.'' Om te voorkomen dat Jan en alleman de varkens gaat bijvoeren, wordt er in het gebied een ton geplaatst waar voorbijgangers voedselresten in kunnen kiepen. De verzorger van de varkens kan dan beslissen of de voedselresten geschikt zijn om aan de varkens te geven.

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door vaneldijk op 18 februari 2015 - 19:56

ik lees dat het japanse duizendknoop bij hoge dosering of langer gebruik schadelijk kunnen zijn, geldt dit dan ook niet voor varkens?
en welke dosering is té hoog voor mens en dier?

als het schadelijk is voor bijv. ezels, paarden, schapen geiten of andere grazers, is het mss handig en fijn om een foto van de plant erbij te doen...weten we meteen over welke plant het gaat.
groeten en succes aan de varkens met het berm beheer.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier