Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bokjesschandaal kan leiden tot strengere registratie lammeren

Ingediend door jinke op 13 december 2017 - 10:56

De misstanden met bokjes in de geitenhouderij leiden mogelijk tot strengere eisen voor de registratie van lammeren. Nu hoeven lammeren pas na zes maanden te worden geregistreerd. Daardoor blijven heel veel (dode) bokjes ''onder de radar''.

De sterfte van geregistreerde bokjes op mesterijen is omvangrijk. Maar daarnaast gaan heel veel bokjes dood nog voordat ze op een mesterij terecht komen. Ze verdwijnen in de kadaverton. De omvang van die misstand is onbekend. ''Op basis van de huidige I&R registratie is het niet mogelijk om per bedrijf inzicht te krijgen hoeveel lammeren worden geboren en sterven zonder dat zij geoormerkt worden'', aldus LTO en NGZO in een plan van aanpak.

cadeautjes kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop levende have

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft landbouwminister Carola Schouten dat de huidige eisen voor registratie ertoe leiden dat lammeren die op het bedrijf sterven voordat ze de leeftijd van zes maanden bereiken, zonder registratie in I&R naar de destructie afgevoerd kunnen worden. ''De uitval van lammetjes op het geboortebedrijf is daarmee niet volledig in kaart te brengen via I&R.'' Ze gaat nu kijken of de eisen voor registratie kunnen worden aangescherpt. Dat zou kunnen inhouden dat lammeren direct na de geboorte moeten worden geregistreerd en ge-oormerkt.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier