Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Boeren brengen doe-het-zelf plofkippen op de markt

Ingediend door jinke op 16 maart 2018 - 09:15

Twee boeren uit Brabant brengen doe-het-zelf-plofkippen op de markt. Ze willen de consument laten ervaren wat het is om een kip in negen weken vet te mesten en te slachten.

Het pakket dat ze vanaf 29 maart te koop aanbieden, bestaat niet alleen uit drie bevruchte eieren, een broedmachine, 15 kg kuikenmeel en een drinkbak, maar ook uit een knuppel en een mes om de kip te doden. Op de facebookpagina staan al de nodige reacties. Sommigen vermoeden een 1-april-grap. Anderen verheugen zich op heerlijke geuren vanuit hun pot au feu en slijpen alvast hun messen. Weer een ander merkt op: ''Een kipfilet in 9 weken? Hoe lang is een kip kuiken? Dan is het wel een magere kipfilet denk ik''. De boeren van de doe-het-zelf-kip wijzen erop dat het om kuikens gaat van het ras Ross, een gangbare kip gebruikt in de Nederlandse pluimvee sector. Die is in 6 weken slachtrijp.

iets kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Gesubsidieerd door Provincie Brabant
De boeren - Corné Ansems en Jan van den Broek - zijn duidelijk over hun intenties: ''Met de doe-het-zelf-kip onderzoeken we hoe de slacht weer onderdeel van onze consumptie kan worden en welke rol consument en boer daarin kunnen spelen. Wat gebeurt er als je als consument zelf weer de verantwoordelijkheid neemt over het productieproces van je eigen kippenvlees?''
Het idee komt uit de koker van het experimenteel productiehuis Jansen, Jansen, Bachrach & Landshoff. Dit project is onderdeel van het design thinking traject van de Landbouw Innovatie Campus en wordt gesubsidieerd door de provincie Brabant. In dit traject worden boeren gekoppeld aan ontwerpers/kunstenaars om samen naar agri-food vraagstukken te kijken. Het is geen 1-april-grap, benadrukken de twee boeren.Tijdens het paasweekend worden de eerste 6 kisten uitgegeven. Van ei tot slacht duurt dan 9 weken. Halverwege juni loopt dan de eerste cyclus ten einde.

Redactie Levende Have/Foto: public domain pictures

Comments

Ingediend door Truus op 19 maart 2018 - 11:17

Dit voelt heel dubbel,aan de ene kant is het goed dat je je bewust bent van hoe en wat van je eten aan de andere kant dierenleed. Een kip even slachten is niet iets wat bij onervaren mensen zonder problemen gaat (dierenleed). Ook zal niet iedereen het opbrengen om eigen dieren te doden en op te eten en deze kippen zijn zo mismaakt gefokt dat een lang en gezond leven er niet inzit.

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier