Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bloedluizen dood na 48 uur meer dan 45 graden

Ingediend door jinke op 04 december 2020 - 20:21

Bloedluizen gaan dood als ze minimaal gedurende 48 uur worden bloot gesteld aan temperaturen boven de 45 graden. Ook de eitjes overleven deze hitte niet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit.

De onderzoekers hebben de hitte-methode uitgeprobeerd in lege stallen voor legpluimvee, telkens tussen twee legrondes in. Die methode biedt perspectief, aldus de WUR-onderzoeker. Bloedluis-expert Monique Mul en twee studenten plaatsten nylon zakjes met vogelmijten of hun eieren in vier lege pluimveestallen op zes verschillende plekken, bijvoorbeeld in kieren (tussen twee houten planken), bij de luchtinlaat of onder een laagje mest. Daarna werd de stal met een pellet-kachel verhit tot minimaal 45oC, gedurende minstens 48 uur. Na afloop bleek dat vogelmijten en eieren de hitte niet hadden overleefd.

Petitie voor vaccinatie hobbypluimvee al getekend? Klik hier

Bloedluis, ofwel vogelmijt, is een hardnekkig probleem, dat veel welzijnsproblemen veroorzaakt. De mijten verstoppen zich overdag in kieren, spleten en onder mesthopen. 's Nachts kruipen ze naar de kippen om bloed op te zuigen. Er zijn veel middelen al uitgeprobeerd, met weinig resultaat. Op de website van Levende Have wordt een grondige aanpak beschreven die tot dusver het beste werkt, ook al biedt deze aanpak geen definitieve oplossing. Ook het verhitten, zoals onderzocht door de WUR, betekent niet het definitieve einde van bloedluis, maar maakt het probleem wel beter beheersbaar.
De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Veterinary Parasitology.

Redactie Levende Have/Bron: Resource

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier