Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bleker zeer bezorgd over voortgang vaccinatie Q-koorts

Ingediend door jinke op 15 juli 2011 - 11:03

Staatssecretaris Bleker maakt zich ernstig zorgen over de voortgang van de vaccinatie tegen Q-koorts. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Bedrijven met melkgeiten en melkschapen en ook kinderboerderijen en zorgboerderijen (bedrijven met een publieksfunctie)  moeten hun geiten en schapen laten inenten.  Ongeveer eenderde van de bedrijven met melkschapen en -geiten heeft tot nu toe aan deze verplichting voldaan. Nog geen 15 procent van de bedrijven met publieksfunctie heeft de dieren gevaccineerd.

De tijd dringt, aldus Bleker, want vaccinatie moet gebeuren voordat de dieren weer gedekt worden. Schapen- en geitenhouders moeten de vaccinatie registreren in het I&R-systeem. Mogelijk dat een deel van de achterstand een administratieve achterstand betreft, maar naar verwachting verklaart dit slechts een klein deel van de achterstand.

Bestuursdwang
Alle dierhouders met vaccinatieplicht hebben in juni een herinneringsbrief ontvangen. Niet volledig vaccineren heeft tot gevolg dat deze houders geen
dieren mogen laten dekken en aanvoeren op hun bedrijf. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zal hierop controleren en zo nodig handhavend optreden.
Wanneer de dieren niet tijdig volledig gevaccineerd zijn, zal de nVWA de houder een last onder bestuursdwang opleggen. Dit betekent dat de nVWA de vaccinatie zal uitvoeren en de kosten die hiermee gepaard gaan, voor rekening van de houder van de dieren zijn. Op een bedrijf van duizend dieren bedragen de kosten van vaccinatie door de nVWA ruim € 7000. In deze situatie zal de incasso van deze kosten door het Centraal Justitieel Incassobureau ter hand worden genomen. ''Ik vertrouw er echter op dat het zo ver niet zal komen'', aldus Bleker.

Redactie Levende Have/Bron: ministerie EL&I

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier