Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Blauwtong in heel Frankrijk

Ingediend door jinke op 04 januari 2018 - 20:21

Frankrijk heeft de ziekte blauwtong niet onder controle. Het is niet gelukt om door middel van vaccinatie het virus te stoppen. Het hele land is nu beperkingsgebied. Dat betekent niet dat overal blauwtong heerst.

Eind 2017 telde het land 78 bevestigde haarden van blauwtong in de departementen Haute-Savoie, Ain, Haute-Saône, Saône-et-Loire, Jura, Yonne en Maine-et-Loire en waren nog drie verdenkingen in onderzoek, zo meldt het Vlaamse federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Het agentschap adviseert Belgische houders van herkauwers hun dieren te vaccineren tegen blauwtong type 8. Wat betreft import uit Frankrijk is de hoogst mogelijke voorzichtigheid geboden.
''In geval van invoer van herkauwers afkomstig van Frankrijk is de belangrijkste voorwaarde dat die dieren gevaccineerd zijn tegen de serotypes 4 en 8'', aldus de FAVV. Laboratoriumonderzoeken hebben voortaan betrekking op zowel de serotypes 4 als 8.
Het vaccin tegen het serotype 4 kan in België door de dierenartsen worden besteld en gebruikt. De beschikbaarheid is echter zeer beperkt.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In de bijlage het protocol voor vervoer van herkauwers vanuit zogeheten beperkingsgebieden zoals Frankrijk naar Nederland. In de perioden dat knutten actief zijn moeten zowel het vervoermiddel als de dieren worden behandeld met een insectenwerend middel.

Redactie Levende Have / Bron: FAVV