Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Blauwalg, groene eikels en botulisme

Ingediend door jinke op 16 augustus 2020 - 12:34

In de maand augustus zijn er de jaarlijks terugkerende problemen voor alle dieren die buiten verblijven. Los van de hittestress ten gevolge van temperaturen boven de 25 graden, is er in een periode van warmte een verhoogd risico op blauwalg, groene eikels en botulisme.

Dieren die slootwater drinken kunnen vergiftigd raken door blauwalg, te herkennen aan een groene of roodbruine waas op de sloot. Laat paarden, koeien en schapen niet van het slootwater drinken, tenzij het geregeld wordt getest. Blauwalg leidt tot vergiftigingsverschijnselen (o.a. misselijkheid, diarree, dood door verlamming van de ademhalingsspieren), net als botulisme. Botulinetoxine is een zeer giftige stof, dodelijk voor vissen en watervogels, maar ook voor paarden en runderen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende HAVE

Groene eikels op de grond zijn het gevolg van de warmte, waardoor bomen vervroegd bladeren en vruchten laten vallen. Dit gebeurt vaak na een periode van droogte, waardoor er ook weinig eetbaars in de wei te vinden is voor schapen, varkens, koeien en paarden. De giftige stof tannine veroorzaakt schade aan de bloedvaten, darmen en nieren. ''De eerste klinische verschijnselen kunnen bestaan uit traagheid, zich afzonderen van de koppel en onvoldoende voeropname. Dit kan gevolgd worden door ondertemperatuur, versnelde ademhaling, bloederige neusuitvloeiing, buikpijn, bloederige diarree en sterfte'', aldus de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier