Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Biologische varkenshouders adviseren dubbele afrastering

Ingediend door jinke op 15 september 2018 - 09:23

De Vereniging van Biologische varkenshouders adviseert haar leden om een dubbele afrastering om de buitenuitloop te plaatsen. Dit om contact met wilde zwijnen zo veel mogelijk te voorkomen. De vereniging is geen voorstander van een ophokplicht.

Voorzitter Jeroen Neimeijer zegt op pigbusiness.nl dat een dubbele afrastering met een ruimte van twee tot drie meter ertussen ook contact met mensen kan beperken. Niet alleen contact met wilde zwijnen, maar ook met vreemden vormen op dit moment een risico op besmetting met Afrikaanse varkenspest.

Volgens Nijmeijer zijn biologische varkenshouders vrij om hun dieren naar binnen te doen. Maar hij wil dat niet verplicht stellen. ''Wij staan niet achter ophokken en bovendien zijn de stallen van biologische varkenshouders daar niet op ingericht”, aldus Nijmeijer op pigbusiness.nl.

Zorgen over hobbyvarkens en Afrikaanse varkenspest
Nijmeijer maakt zich zorgen over hobbyvarkens. ''Daar is nauwelijks controle op. Je weet niet waar die varkens vandaan komen en je weet niet waar ze naar toe gaan. Je weet ook niet of de wagens die deze varkens transporteren de hygiënemaatregelen naleven.'' Hij gaat de Producentenorganisatie voor de Varkenshouderij (POV) vragen om hobbyvarkenshouders te benaderen en te waarschuwen voor Afrikaanse varkenspest.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier