Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Biologisch voer pluimvee heeft andere voederwaarde

Ingediend door jinke op 29 juni 2011 - 12:25

Biologisch geteelde grondstoffen voor pluimveevoer blijken andere voederwaarden te hebben dan grondstoffen die op gangbare wijze zijn geteeld. Ook zijn er verschillen in verteerbaarheid.

Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit, in opdracht van het ministerie van EL&I. De onderzoekers hebben in twee experimenten de verteerbaarheid en voederwaarde van biologisch geteelde grondstoffen voor leghennen bepaald.

Zeven grondstoffen getest
In de eerste studie zijn naast een basisvoer zeven biologisch geteelde grondstoffen getest: tarwe, maïs, erwten, raapzaadschilfers, zonnebloemzaadschilfers, sesamzaadschilfers en getoaste sojabonen. In de tweede studie zijn twee kwaliteiten maïs, gerst, triticale, rogge, veldbonen en sojaschilfers onderzocht. Als gevolg van specifieke rassenkeuze, teeltwijze en bewerkingen van de biologische grondstoffen blijken de samenstelling, verteerbaarheid en de metaboliseerbare energie bij sommige grondstoffen aanzienlijk af te wijken van die van gangbaar geteelde grondstoffen.

Zo was het ruw eiwitgehalte van de onderzochte tarwe, maïs en gerst hoger, terwijl dat van rogge, raapzaad- en zonnebloemzaadschilfers juist lager was. Veldbonen en gerst bevatten minder zetmeel, terwijl het zetmeelgehalte in triticale en rogge hoger was. Alle onderzochte schilfers waren veel vetrijker dan de gangbaar geteelde varianten.

De vetverteerbaarheid van biologische erwten, gerst, raapzaad- en zonnebloemzaadschilfers was hoger dan de gangbaar geteelde gewassen, terwijl vet in biologische rogge slechter verteerde. De verteerbaarheid van ruw eiwit was bij biologische tarwe, erwten, maïs en rogge ongunstiger dan bij gangbaar geteelde gewassen, terwijl eiwit in biologische sesam- en sojaschilfers juist beter verteerde.

Goede balans
Op basis van de actuele chemische samenstelling van biologische grondstoffen en op basis van de verteerbaarheid van hun nutriënten, zoals vastgesteld in deze studie, kan de voederwaarde van deze grondstoffen in de praktijk nu goed geschat worden. Deze kennis maakt het mogelijk om goed uitgebalanceerde voeders samen te stellen die nauw aansluiten bij de behoeften van biologisch
gehouden leghennen. Een goede balans in voersamenstelling is bevorderlijk voor het handhaven of verbeteren van dierprestaties, diergezondheid en milieuexcreties.

Redactie Levende Have/Bron: rapport Verteerbaarheid van biologisch geteelde veevoedergrondstoffen bij leghennen, Wageningen UR Livestock Research

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier