Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bijdrage van schapenhouders aan Diergezondheidsfonds omlaag

Ingediend door jinke op 14 juni 2019 - 09:53

Houders van meer dan 25 schapen gaan met ingang van 2020 minder betalen aan het Diergezondheidsfonds (DGF). Houders met minder dan 25 schapen blijven vrijgesteld van deze heffing.

Na jaren van overleg is het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders erin geslaagd een splitsing aan te brengen tussen wat schapenhouders en geitenhouders moeten afdragen aan het DGF. Tot dusver gold voor beide groepen hetzelfde tarief. Het ministerie van LNV wilde wel meewerken aan een splitsing, maar de belangenorganisatie van de bedrijfsmatige geitenhouderij LTO moest er nog mee instemmen. Dat is nu gebeurd. Daardoor komt er een eerlijker verdeling van de heffing over geiten- en schapenhouders.

Iets bestellen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De melkgeitenhouders drukken vanwege de kosten voor tankmelkonderzoek - nodig voor de monitoring van Q-koorts - als een zware last op het DGF. Het Platform heeft altijd op het standpunt gestaan dat deze kosten door de betreffende bedrijven zelf betaald zouden moeten worden. De tankmelkonderzoeken zijn noodzakelijk vanwege de risico’s die verbonden zijn aan de bedrijfsvoering van de grootschalige houderij van melkgeiten en melkschapen. Door de splitsing komen niet alleen de kosten voor tankmelkonderzoek, maar ook de eventuele kosten van ruimingen in geval van een dierziekte onder de melkgeiten volledig voor rekening van deze sector.

Het tarief voor een schaap of geit op een houderij met meer dan 25 dieren, bedraagt nu nog €1,23. Verwacht wordt dat door een eerlijker verdeling de schapenhouders met ingang van 2020 ongeveer een derde minder gaan betalen.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier