Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Biertje voor het varken

Ingediend door jinke op 11 augustus 2016 - 11:36

Varkensboeren voeren uit kostenoverwegingen naast soja steeds meer biergist aan hun varkens. Vooral grote varkenshouders met een brijvoerinstallatie weten er wel raad mee. Dat er een beetje alcohol in zit - 4,5% - is mooi meegenomen. De varkens worden er rustiger van. Is biergist ook geschikt voor hobbyvarkens en kleinschalig gehouden varkens?  

Velen denken bij biergist misschien aan bierbostel. Maar dat is een ander product. Bierbostel wordt van oudsher gevoerd aan koeien. Het dient om eiwittekorten in het rantsoen aan te vullen en het bevordert de penswerking. Het bestaat hoofdzakelijk uit de kaf- en eiwitdelen van de brouwgerst, waar de bierbrouwer de koolhydraten heeft uitgehaald. Biergist is iets anders. Het bevat ook een hoog aandeel eiwit, is tevens rijk aan aminozuren, met name lysine, en dat bevordert de groei van het varken. Maar in in biergist zit ook alcohol. Zo'n 4,5%.

Dat varkens wel van een biertje houden, is bekend. Menige varkenshouder heeft daar ervaring mee. Maar om alcoholhoudend voedsel aan te bieden aan een varken, gaat wat ver. Dat varkens in de industrie rustig gehouden moeten worden om goed te groeien, kan een reden zijn om biergist te verstrekken. Benevelde varkens zullen ook minder de neiging hebben aan elkaars staarten te gaan bijten. Een hobbyvarken dat genoeg beweging en afleiding krijgt, heeft echter geen alcohol nodig om zich prettig te voelen.

Redactie Levende Have/Bronnen: Nieuwe Oogst en OPNV

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier