Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bestuurlijke boetes voor hobbyhouders gehalveerd

Ingediend door jinke op 08 december 2018 - 10:15
Bestuurlijke boetes voor hobbyhouders gehalveerd

De bestuurlijke boetes die per 1 juli 2019 worden ingevoerd voor overtredingen van I&R-regels, vallen voor hobbymatige houders aanzienlijk lager uit dan voor commerciële houders. Particulieren hoeven maar de helft te betalen van wat een commerciële veehouder kwijt is bij een overtreding.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Ze houdt vast aan de invoering van bestuurlijke boetes en gaat deze toepassen op alle overtredingen van I&R-regels voor alle landbouwhuisdieren. Ze kiest voor een lik-op-stukbeleid in plaats van het opleggen van dwangsommen, die pas geïnd kunnen worden als overtredingen niet worden hersteld. Wel laat ze ruimte voor coulance. ''Zo zal niet elke afwijking in de I&R-registratie direct worden bestraft met een boete; een vergissing is immers menselijk'', aldus Schouten.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het nieuwe boetebeleid heeft voor veel opschudding gezorgd. Op het beleidsvoorstel kwamen 453 reacties binnen. Die hebben er in elk geval in geresulteerd dat het aanvankelijke verbod op meer dan één keer hermerken van schapen en geiten is komen te vervallen. Schouten ziet in dat de maatregel zou tot praktische problemen zou leiden. ''Schapen en geiten verliezen namelijk met enige regelmaat één of beide oormerken. Daarbij is het voor een houder niet altijd makkelijk na te gaan hoe vaak een dier al hermerkt is. Zeker als de dieren buiten lopen is het lastig om binnen enkele dagen te constateren dat een dier één of beide merken verloren is en het originele nummer na te bestellen en opnieuw in te brengen.''

Binnenkort komt er een bijeenkomst voor vertegenwoordigers van houders van runderen, schapen en geiten waar het nieuwe boetebeleid zal worden toegelicht.

Klik hier voor meer informatie over het verschil tussen hobbymatig en commercieel.

Redactie Levende Have

Eerdere berichten:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier