Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Besmettingen vogelgriep bij hobbyhouders onder de radar

Ingediend door jinke op 31 oktober 2022 - 09:30

(Dit bericht is bijgewerkt op 21 oktober 2022)

Besmettingen bij hobbyhouders met minder dan 50 dieren blijven doorgaans onder de radar. Of ze worden niet gemeld en als ze gemeld en bevestigd worden, dan worden wel alle voor vogelgriep gevoelige dieren gedood, maar volgen er geen maatregelen en publiciteit. De besmettingen die worden gepubliceerd op de website van de NVWA geven geen volledig beeld. 

Op de website van de NVWA waar besmette locaties met minder dan 50 dieren worden bijgehouden, zijn tot dusver (sinds oktober 2021) 13 gevallen van vogelgriep bij hobbyhouders/kinderboerderijen/dierenparkjes bekend gemaakt: in Harlingen, Woltersum, Parrega, Grootschermer (2), Assendelft, Nieuwkoop, Delft, Heenvliet, Benschop, Hei en Boeicop, Arnhem en Ouddorp. De aantallen staan in geen verhouding staan tot de besmettingen bij bedrijven en ook niet tot de aantallen dode wilde vogels. Hoewel ook daarvan een allesbehalve compleet beeld te schetsen valt.

De besmettingen bij de hobbyhouders die via de overheid worden vrij gegeven wijken ook sterk af van de gegevens van de Europese Commissie. Volgens deze zijn er alleen al tussen 5 september 2022 en 5 oktober 2022 dertien gevallen van vogelgriep bij zogeheten ''backyard flocks'' gemeld. Het verschil in aantallen zou duidelijk kunnen worden aan de hand van gegevens van de NVWA, maar verzoeken van Levende Have om nadere informatie worden tot dusver niet beantwoord.

Enkele gemeenten doen zelf aan voorlichting. Gemeente Koggenland (Noord-Holland) bijvoorbeeld heeft onlangs een bericht over een ruiming op haar website geplaatst. Het betrof een geval in Ursum, waar zeer recent alle kippen (< 50) van een dierenparkje aan de Ruijterstraat zijn gedood, nadat er besmette dieren waren aangetroffen.

Steun de petitie voor vaccinatie hobbypluimvee. Klik hier

Het Noordhollands Dagblad had over deze besmetting een mededeling gezien op de website van de gemeente Koggenland en berichtte erover.  ''Ruiming van gevogelte gebeurt volgens richtlijnen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, de NVWA. Die verzamelt de dieren en sluit ze vervolgens op in een ruimte waarin de beesten een stof krijgen toegediend waardoor ze pijnloos in luttele seconden sterven. In het geval van Ursem lag deze operatie extra gevoelig omdat het een kleinschalig dierenparkje betreft waar ook veel ouders en kinderen regelmatig langskomen'', aldus het Noordhollands Dagblad.

Soms pikt een regionale krant een bericht op van Facebook, zoals de besmetting bij de dorpsboerderij in Nieuwkoop, die op 10 september een bericht plaatste, zonder verdere details. Eerder plaatste de dorpsboerderij een overlijdensbericht van de ''knuffelhaan'' Pipi die op 5 september is overleden. In afwachting van nader onderzoek was de dorpsboerderij al gesloten.
 

Vogelgriep dorpsboerderij Nieuwkoop
Foto: Dorpsboerderij Nieuwkoop

De website 112.Hoogezand.nl maakte op 17 oktober 2022 melding van een besmetting bij een dierenweide in Zuidbroek. Daar zijn eenden en ganzen gedood, nadat gebleken was dat diverse kippen aan vogelgriep waren overleden.

Redactie Levende Have

Lees meer

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier