Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Beperkte uitzondering voor hobbyvarkens in draaiboek varkenspest

Ingediend door jinke op 19 april 2023 - 19:38

Het nieuwe beleidsdraaiboek voor de bestrijding van klassieke en Afrikaanse varkenspest maakt slechts op één belangrijk onderdeel een uitzondering voor hobbyvarkens: preventief ruimen is op deze varkens niet van toepassing. De uitzondering geldt niet voor kinderboerderijen, tenzij die de status van een hobbylocatie hebben, dat wil zeggen dat ze maximaal vier varkens van 12 weken of ouder houden.

Het nieuwe beleidsdraaiboek is gepubliceerd door het ministerie van LNV, tegelijkertijd met draaiboeken voor de bestrijding van vogelgriep, mond- en klauwzeer, Q-koorts en kwade droes *).

In navolging van Europese wetgeving wordt in de draaiboeken gesproken over ''inrichtingen met gevoelige diersoorten''. Daarbij gaat het om een ruimte of een milieu waar dieren op tijdelijke of permanente basis verblijven. Daartoe worden ook hobbyhouderijen en kinderboerderijen gerekend.

Hoewel gedifferentieerd beleid mogelijk is, heeft het ministerie van LNV er wat betreft klassieke en Afrikaanse varkenspest voor gekozen ''vooralsnog'' alleen op het punt van preventief ruimen een uitzondering te maken voor hobbyvarkens. Dit betekent dat hobbyvarkens, anders dan commercieel gehouden varkens die zich bevinden in een zone rond van 1 kilometer rond een besmet bedrijf, niet worden gedood. Het preventief doden van commercieel gehouden varkens gebeurt overigens alleen in geval van Afrikaanse varkenspest (geen vaccinatie mogelijk) en wanneer er nog niet gevaccineerd is tegen klassieke varkenspest. In Europa is het toegestaan noodvaccinatie toe te passen in geval van een uitbraak van klassieke varkenspest.

Ingrijpende maatregelen, ook voor hobbyvarkens
De maatregelen waarmee houders van hobbyvarkens in geval van een uitbraak rekening moeten houden, zijn ingrijpend. Het gaat om een opstal-/afschermplicht en een bezoekersregeling, inclusief een hygiëneprotocol stalbezoek en een hygiëneprotocol erfbezoek. Bezoek is alleen toegestaan als dat noodzakelijk is voor volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn, onderzoek en onderwijs of de gezondheid van mensen. Bezoekers van ''inrichtingen'' (waartoe ook de locaties behoren waar hobbyvarkens worden gehouden) moeten een door de NVWA goedgekeurd hygiëneprotocol naleven en zich registreren. Dit kan vooral voor particulieren die varkens in huis houden tot veel gedoe en een ingewikkelde administratie leiden.

Houders van hobbyvarkens die in een zogeheten beschermingsgebied van 3 km rond een uitbraak wonen, krijgen te maken met een inventarisatie van alle locaties waar varkens worden gehouden, met screening en inspectie van de varkens, met de verplichting om varkens gescheiden te houden van wilde dieren en niet-gevoelige dieren, met het bijhouden van een bezoekersregister, ontsmetting bij de in- en uitgang, en een verbod op verplaatsing van de varkens. In een bewakingsgebied (10 km rond een uitbraak) geldt eveneens een deel van deze maatregelen en voorschriften, zoals inventarisatie, screening, afschermplicht, ontsmetting, bezoekersregister en verplaatsingsverbod. Bij niet-gevoelige dieren moet worden gedacht aan pluimvee, herkauwers en paarden.

Voor varkens die behoren tot zeldzame rassen geldt eenzelfde uitzondering als voorhobbyvarkens: zij worden niet preventief gedood. De dieren moeten dan wel zijn opgenomen in het zogeheten paraplubestand van Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Extra maatregelen
Alle bovengenoemde maatregelen vloeien voort uit Europese regelgeving. Daarnaast heeft het ministerie van LNV nog een aantal eigen maatregelen bedacht voor het geval varkenspest uitbreekt bij gehouden varkens. Zo kan er een standstill en een fokverbod worden afgekondigd. Ook is het mogelijk varkenshouders te verplichten tot vaccinatie van hun dieren. Daarbij wordt hoogstwaarschijnlijk een zone aangehouden van 2 km rond een uit. Dit is gebaseerd op onderzoek van Wageningen Universiteit.

*) Nieuwsberichten over de overige draaiboeken volgen later op deze website.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier