Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Belgische voedselwaakhond waarschuwde jachttoeristen voor varkenspest

Ingediend door jinke op 19 september 2018 - 16:28

De Belgische voedselwaakhond FAVV waarschuwde jagers in mei van dit jaar voor de risico's van het jachttoerisme, onder meer in het noordoosten van Polen. Jagen in gebieden waar Afrikaanse varkenspest is aangetroffen, werd afgeraden.

Jagers kregen het advies om bij terugkeer naar België de grootst mogelijke voorzichtigheid te betrachten: voertuigen en banden te reinigen, laarzen en ander materiaal dat in contact is gekomen met wilde zwijnen te ontsmetten, geen karkassen mee te nemen, etcetera. 

Jachttoerisme in Oost-Europa is in trek. Bert Beuvink van jachtreisbureau Hunter organiseert speciale jachtreizen naar het noord-oosten van Polen. Deelnemen aan een drijfjacht is al mogelijk vanaf €599. Zie video hieronder (let op, bevat schokkende beelden). De jacht op wilde zwijnen ligt op dit moment stil. Het seizoen wordt na 15 januari weer geopend.

Het jachttoerisme in Oost-Europa zou een van de routes kunnen zijn waarlangs het virus naar het westen van Europa is getransporteerd. In Nederland wordt tot dusver steeds verwezen naar Poolse werknemers die het virus zouden kunnen inslepen. Geesje Rotgers van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft het in de Gelderlander over ''Iemand die vanuit het oosten van Europa naar het westen reed, met in zijn boterhamtrommeltje vlees dat besmet was. Die heeft het niet opgegeten, maar in België uit het raam gegooid.’’
Andere route die recent aan het licht is gekomen, zijn militairen die na een oefening in Oost-Europa het virus naar een militair terrein in Belgisch Luxemburg mogelijk hebben meegenomen. Op een militair oefenterrein in het besmette gebied zijn kadavers van wilde zwijnen aangetroffen, waarvan er een besmet bleek.

Volgens de Belgische minister René Collin is het virus in Belgisch Luxemburg (regio Etalle, Ardennen) binnengebracht via transport vanuit besmette gebieden in Oost-Europa. Hij verwacht dat het aantal dode wilde zwijnen nog verder gaat oplopen en houdt rekening met een aantal van 300 tot 400, 

Redactie Levende Have/FAVV /Foto: wikimedia commons

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier