Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Belgische regeling op komst voor stallen in de wei

Ingediend door jinke op 20 november 2017 - 15:45

In België wordt het straks mogelijk om binnen vijftig meter van een woning in een wei een stal te plaatsen. Het Belgische parlement moet de regeling, opgesteld door de Vlaamse volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens, nog goedkeuren.

De woning hoeft niet perse eigendom te zijn van degene die de stal plaatst. De stal mag een maximale goothoogte van 3,5 meter hebben, met een maximale vloeroppervlak van 120m² per hectare en een absoluut maximum van 200m². De omvang van de stal moet in verhouding staan tot het aantal weidedieren waaraan onderdak wordt geboden.

Iets kopen bij bol.com? klik hier en steun levende have

De nieuwe regeling komt vooral houders van paarden tegemoet. Diverse eigenaren van paarden hebben geprobeerd via de rechter de bouw van een stal mogelijk te maken. In verschillende arresten van de Raad van State en de Raad voor Vergunningsbetwistingen werd geoordeeld dat het houden van paarden voor hobbydoeleinden in strijd is met de bestemming ‘agrarisch gebied’. Hobbymatige houders van paarden krijgen door de nieuwe regeling de mogelijkheid een stal te bouwen op een plek waar dat eerst niet kon.

Redactie Levende Have/paarden.vlaanderen

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier