Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Belgische houders hobbypluimvee mogen geen dieren verkopen

Ingediend door jinke op 02 juli 2018 - 11:39

Houders van hobbypluimvee in heel Belgie mogen even geen dieren verkopen, ruilen of tentoonstellen. Dit is het gevolg van de ziekte New Castle Disease (NCD), die bij het pluimvee van tien hobbyhouders is aangetroffen.

NCD, beter bekend als pseudo-vogelpest, is een zeer besmettelijke ziekte. De ziekte zou zich via de aankoop of het ruilen van dieren hebben kunnen verspreiden. Het verbod op verkoop en tentoonstellingen geldt voor dertig dagen en is afgekondigd door de Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Commerciele pluimveehouders moeten hun dieren altijd al inenten tegen NCD. In Nederland geldt die verplichting ook voor hobbypluimveehouders die met hun dieren naar shows en keuringen gaan. De FAVV raadt nu alle Belgische hobbypluimveehouders aan hun dieren in te enten.

Redactie Levende Have

Update 18 juli 2018
Er zijn opnieuw besmettingen vastgesteld, dit keer in de gemeenten Ninove en Eeklo. Het totaal komt daarmee op 16 sinds eind april 2018. Er zijn beschermimgsgebieden ingesteld van 500 meter rond de besmette gevallen van hobbypluimvee. In die gebieden moeten al het pluimvee (ook de duiven) worden ingeent, met uitzondering van eenden, ganzen en dwergkwartels. Ook geldt er voor drie weken een vervoersverbod.

Update 1 augustus 2018
Het is commerciele handelaren weer toegestaan om pluimvee te kopen en te verkopen. De niet-commerciele handel blijft voorlopig nog verboden.