Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bedrijf nummer 9: vogelgriep H5N1 in Buitenpost

Ingediend door jinke op 15 december 2020 - 10:03
vleeskuiken

Op een bedrijf in het Friese Buitenpost waar vleeskippen worden gefokt, is hoogpathogene vogelgriep H5N1 vastgesteld. Alle zogeheten vleeskuikenouderdieren (28.000) zijn gedood. Het bedrijf produceert broedeieren.

Het is voor het eerst dat H5N1-virus op een Nederlandse pluimveebedrijf  is aangetroffen. Het gaat ook om de eerste introductie van H5N1 bij pluimvee in Europa Het virus is gerelateerd aan de H5N1 stam die bij wilde vogels is gevonden. Wageningen Universiteit benadrukt dat het H5N1-virus in Buitenpost niet is gerelateerd aan het Aziatische H5N1-virus dat ook gevaarlijk is voor de mens. Het Buitenpost-virus wordt nog nader geanalyseerd.

De besmetting kwam aan het licht doordat de eigenaar in korte tijd honderd dode dieren in een van de stallen aantrof. Het ministerie van LNV maakt bekend dat zich in een zone van drie kilometer geen andere pluimveebedrijven bevinden, maar in het ingestelde toezichtsgebied van 10 kilometer staan wel 22 andere pluimveebedrijven. In dit gebied bevindt zich ook Lutjegast, waar rond 10 november een leghennenbedrijf vanwege vogelgriep moest worden geruimd.

Teken de petitie voor vaccinatie van hobbypluimvee >> klik hier

Binnen het pluimveerijke gebied liggen de dorpen Surhuisterveen, Harkema, Kloostertille, Burgum, Kollum, Damwald, Veenwouden, De Westereen en de stad Dokkum. In dit gebied geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Redactie Levende Have/Foto Pixabay
 

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier