Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bedrijf nummer 4: vogelgriep bij eenden in Terwolde

Ingediend door jinke op 13 november 2020 - 16:02
vogelgriep pekingeend

Op het eendenbedrijf van de familie Keurhorst aan de Bekendijk in Terwolde is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Alle 20.000 eenden worden gedood.

Er is een beschermingsgebied van 3 km ingesteld. In die zone bevinden zich zes pluimveebedrijven, waaronder een groot bedrijf met vleeskuikens. Deze bedrijven worden nader onderzocht op de aanwezigheid van virus.

In het toezichtsgebied van 10 km bevinden zich 13 pluimveebedrijven. Voor deze bedrijvengeldt een vervoersverbod (dieren, mest, eieren, strooisel). Alle gehouden hobbyvogels in dat gebied moeten worden afgeschermd van contact met wilde vogels. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Kinderboerderijen kunnen wel bezocht worden. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het is het vierde bedrijf in Nederland dat is getroffen door vogelgriep. Eerdere besmettingen zijn vastgesteld in Altforst, Puiflijk en Lutjegast. Ook worden er verspreid over het hele land zeer veel dode, zieke, besmette wilde vogels aangetroffen. Hoofdzakelijk wilde watervogels, maar ook roofvogels, zoals slechtvalken. Tot dusver is er op 1 lokatie van een hobbypluimveehouder hoogpathogene vogelgriep aangetroffen: in Middelie.

Redactie Levende Have/foto PXFUEL.com

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier