Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Aziatische wilde halfezel kandidaat voor natuurbegrazing

Ingediend door jinke op 11 februari 2019 - 16:51

De Euraziatische wilde halfezel, de Equus hemionus, is volgens natuurorganisatie Free Nature een geschikte kandidaat ter vervanging van paarden in natuurgebieden. Het dier kan worden ingezet voor begrazingsprojecten.

Vroege Vogels besteedde op 10 februari aandacht aan de mogelijke inzet van deze wilde ezels, ook wel paardezels  of halve ezels genoemd, niet te verwarren met muildieren of muilezels. De Aziatische wilde halfezel is een echte ezel, maar met een lichaamslengte van twee tot tweeënhalve meter wel veel groter dan de ezels die wij kennen. Die stammen af van de  equus africanus.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Volgens Daan Kinsbergen, die in opdracht van Free Nature onderzoek heeft gedaan naar de Equus hemionus, gaat het om dezelfde wilde ezel die lang geleden in Europa heeft rondgelopen. De Euraziatische wilde halfezel komt nu nog voor in onder meer Mongolië en India.

Free Nature wil met deze ezel een aantal pilots opstarten in Nederland en andere Europese landen. In Nederland kan de ezel paarden vervangen in natuurgebieden die ook toegankelijk zijn voor ruiters. Daar doen zich nogal eens problemen voor tussen bereden merries en wilde hengsten. Vooral als de merries hengstig zijn.

Het dieet van de Euraziatische ezel bestaat voornamelijk uit grassen, takjes, blaadjes van bomen. Ze leven in een harem van een hengst met een aantal merries of in groepen van alleen ezelmerries en alleen ezelhengsten.

Redactie Levende Have/Foto Pixabay

Comments

Ingediend door Truus op 12 februari 2019 - 11:32

Helaas weer een bureau tijger die literatuur onderzoek heeft gedaan.Ezels zijn landklimaat dieren en kunnen niet tegen regelmatig regen,gaan deze Free Nature mensen schuilstallen bouwen of de ezels regen dekens geven?

Een nieuw Oostvaardersplassen drama in de maak.

Ik werk bij een ezelasiel. Wij hebben 114 dieren staan, gaan we er nog wat aan toevoegen?

 

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier