Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

App voor houders van boerderijdieren

Ingediend door jinke op 28 februari 2021 - 10:43

Houders van boerderijdieren -  van kip tot en met paard - kunnen via een app allerlei gegevens bijhouden. De zogeheten anymal app is gratis te downloaden in de playstore. Je hoeft alleen je naam en emailadres op te geven om van de app gebruik te kunnen maken. 

De app is ontwikkeld door Anymal, een dochteronderneming van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De missie van Anymal is om diergezondheid en dierwelzijn van hobbydieren inzichtelijk te maken. Uit onderzoek blijkt dat hobbyhouders vaak meerdere diersoorten hebben, waarvan zij allerhande data en afspraken moeten bijhouden. De app voorziet onder meer in het vereenvoudigen en ordenen van deze administratie, aldus Anymal.

De app is handig voor particulier gebruik, bijvoorbeeld om na te gaan wanneer een dier is geboren, welke behandelingen het heeft ondergaan, welke medicatie is toegediend, of het gevaccineerd is, wanneer het gedekt is. Maar ook voor zakelijk gebruik is de app geschikt, bijvoorbeeld als je een paard wilt verkopen en de geschiedenis van het dier aan de koper wilt laten zien.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De app kent inmiddels 3500 gebruikers, die met elkaar over meer dan 20.000 dieren beschikken. Behalve de GD zijn ook veterinair farmaceut MSD Animal Health, Uitgeverij Eisma Horsesmedia, Audevard (leverancier van diergeneesmiddelen voor paarden) en Covetrus (groothandel voor veterinaire producten) bij de ontwikkeling van de app betrokken.

Levende Have heeft een aantal vragen gesteld aan Anymal over de app. Die vragen betreffen vooral de mate waarin de privacy is beschermd. Ook al hoeven de gebruikers niet veel persoonsgegevens te verstrekken - in geval van een schaap of een paard hoeven er geen UBN of chipnummers te worden ingevoerd - bij de app betrokken partijen kunnen wel hun voordeel doen met de informatie die door de dierhouders beschikbaar wordt gesteld.  Zo kan de app dienen als instrument voor marktonderzoek.

Wat is het belang van genoemde commerciele partijen bij de app?
Anymal: ''Alle partners zijn zorgvuldig geselecteerd en hebben diergezondheid en dierwelzijn boven commercie geplaatst in hun visie. Mede door de aansluiting van partners is deze app gratis en voor een groot publiek toegankelijk. De aangesloten partijen zien de app als ondersteuning voor de hobbydierhouder om diergezondheid en dierwelzijn op een hoger niveau te krijgen. Daaraan willen partners een bijdrage leveren en hun merk verbinden. Uiteindelijk helpt de geanonimiseerde data partners om beter inzicht te krijgen wat er speelt op het gebied van dierwelzijn en diergezondheid en daaraan in de toekomst een nog betere bijdrage te leveren.''

Welke privacygevoelige gegevens moeten door de gebruikers worden verstrekt?
Anymal: ''Het mailadres moet worden verstrekt, dit gebruiken we om het account te verifiëren. Hiermee is het ook mogelijk om in het geval dat je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten, toch weer bij je diergegevens te komen. Verder kan een naam en woonplaats worden ingevoerd, maar dit is niet verplicht. De persoonsgegevens worden alleen voor dit doel gebruikt, tenzij de gebruiker toestemming heeft gegeven om persoonsgegevens te delen met derden.''

Waar en hoe worden de ingevoerde gegevens opgeslagen?
Anymal: ''De ingevoerde gegevens worden opgeslagen in een centrale database. De data staat op een server binnen Europa.''

Wie hebben er toegang tot deze gegevens?
''Anymal BV heeft toegang tot deze gegevens. Geanonimiseerde data over de dieren en gebeurtenissen in de app kan worden gedeeld met derden. Persoonsgegevens worden alleen gedeeld indien hier toestemming voor is gegeven.

Hoe is e.e.a. beveiligd?
Anymal: ''Wij maken gebruik van beveiligde servers, firewalls en versleuteling van data.''

Hoe is de privacy gewaarborgd?
Anymal: ''Wij verwerken persoonsgegevens altijd in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Verder is na te lezen in de gebruikersvoorwaarden en privacy policy, zie de links op www.any-mal.com, hoe wij omgaan met de gegevens.''

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier