Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Antistoffen werken lang tegen Schmallenbergvirus

Ingediend door jinke op 03 mei 2014 - 11:27

Tachtig procent van de onderzochte koeien op een melkveebedrijf in Nederland blijkt twee jaar na introductie van het Schmallenbergvirus nog steeds antistoffen te hebben.

Kalveren geboren uit met Schmallenbergvirus (SBV) geïnfecteerde moederdieren krijgen via de biest antistoffen tegen SBV binnen. Binnen vier tot zes maanden na geboorte zijn deze echter verdwenen. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Central Veterinary Institute (CVI), onderdeel van Wageningen UR.

In het grootste deel van Europa raakte in de periode 2011-2013 vee besmet met het Schmallenbergvirus: meest noordelijk in Finland, Turkije in het oosten, Spanje in het zuiden en Groot-Brittannië in westelijk Europa. Uit serologisch onderzoek van bloedmonsters van een representatief deel van landbouwhuisdieren in Nederland blijkt het merendeel van het rundvee antistoffen tegen het virus te hebben.

Vaccinatie tegen Schmallenbergvirus
Tegen het Schmallenbergvirus is een vaccin ontwikkeld, dat een goede preventie tegen infectie kan zijn. Momenteel zijn er geen indicaties dat de via natuurlijke infectie ontstane immuniteit niet langdurig zou zijn, maar zeker zijn de onderzoekers daar nog niet van. Een dergelijke, langdurige immuniteit werd in Nederland ook tegen blauwtong serotype 8 gezien.
Immuniteit opgebouwd na natuurlijke infectie kan de vorming van antistoffen blokkeren als er gevaccineerd wordt. Dat gegeven is vooral belangrijk bij vaccinatie van pasgeboren dieren. Vaccinatie is in de periode van maternale bescherming niet aan te bevelen. Hoe hoger de hoeveelheid antistoffen van het moederdier des te hoger is ook de bescherming dat het jonge dier bij zich draagt.

Het virus blijkt zeer efficiënt om in de bijna immune kudde toch nog vatbare dieren te vinden en te kunnen besmetten. Dit betekent voor de toekomst dat jonge drachtige en onbeschermde koeien het risico lopen op een klinische Schmallenberg-besmetting.

Redactie Levende Have/Bron: CVI

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier