Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Antistoffen tegen vogelgriep bij eend op tentoonstelling

Ingediend door jinke op 04 december 2018 - 15:39

Van de 132 kippen en 16 watervogels die in de periode september tot en met november 2017 tijdens deelname aan een show of tentoonstelling zijn onderzocht, bleek één eend antistoffen te hebben tegen hoogpathogene vogelgriep H5. Ook een kip had antistoffen tegen vogelgriep, maar dat ging niet om de veelvoorkomende varianten H5 en H7.

Dit blijkt uit onderzoek door twee dierenartsen, Jeanine Wiegel van de GD en Harry Arts van Farmarts. Geen van de onderzochte dieren vertoonde ziekteverschijnselen. ''De aanwezigheid van antilichamen tegen verschillende varianten van vogelgriep, wijst erop dat infecties met dit virus sporadisch voorkomen onder hobbypluimvee'', aldus de onderzoekers in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

New Castle Disease
De dieren zijn ook onderzocht op New Castle Disease. Al het pluimvee dat deelneemt aan tentoonstellingen moet worden gevaccineerd tegen deze ziekte. Verwacht mocht worden dat dus alle dieren antistoffen zouden hebben. Dit bleek niet het geval.Slechts 76% had antistoffen. De resultaten laten zien dat de bescherming onvoldoende is, concluderen de onderzoekers.

Opmerkelijk is ook het hoge percentage dieren met antistoffen tegen Mycoplasma synoviae (Ms): ruim een kwart. De onderzoekers verwachten niet dat dit het gevolg is van vaccinatie, aangezien het onder hobbyfokkers niet gebruikelijk is hun dieren tegen Ms in te enten. Ms is een bacterie zonder celwand die zeer besmettelijk is voor kippen. Het belang van M.s. is de afgelopen jaren toegenomen. Er zijn M.s.-stammen beschreven die aanleiding kunnen geven tot ziekteproblemen zoals eipuntschaalafwijkingen, pootproblemen en luchtzakontsteking. Het is vooral een probleem in de leghennensector.

Een flink percentage dieren met antistoffen tegen Gumboro (IBD) hadden de onderzoekers wel verwacht, maar dat viel relatief mee. Het virus is alom aanwezig, desondanks bleef het percentage steken op 24%. |

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier