Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Animal Rights wijst schapenhouders op wettelijke zorgplicht

Ingediend door jinke op 31 mei 2020 - 12:35

De Dierenbeschermingsorganisatie Animal Rights wijst schapenhouders op hun wettelijke zorgplicht. Ze gaan bij de NVWA melding doen van situaties waaruit blijkt dat die zorgplicht niet wordt nageleefd.

De zorgplicht, vastgelegd in het besluit houders van dieren, houdt in dat schapenhouders hun dieren moeten beschermen tegen roofdieren, zoals wolven De NVWA controleert niet actief of schapenhouders in een gebied met wolven de schapen goed beschermen, aldus campagneleider Jessica Smit van Animal Rights. ''Daar is een melding voor nodig. Die melding is op 28 mei gedaan en we zullen meldingen blijven doen waar nodig.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De wolf is een beschermd dier, voor het afschieten van vossen kan daarentegen een ontheffing worden verleend. Maar zelfs bij het doodschieten van een vos vanwege schade die wordt aangericht aan kippen, geldt als regel dat de dierhouder eerst zijn dieren moet beschermen. Animal Rights verwijst naar een uitspraak de rechtbank in Utrecht. Deze vernietigde een ontheffing die 17 kippenboeren in Flevoland hadden gekregen om ’s nachts vossen af te schieten. De rechter oordeelde dat boeren eerst moeten investeren in deugdelijke hekken die vossen buiten de verblijven houden.

VVD Friesland wil een wolfvrije provincie
Een heel ander geluid komt uit Friesland. Daar denkt de VVD-statenfractie dat ze de provincie wolf-vrij kunnen maken. De VVD gaat een wolvenmeldpunt oprichten. Gepleit wordt voor een actief beleid dat wolven weert. Woordvoerder Marten Dijkstra zegt op nieuweoogst.nl: ''De wolf komt snel in bewoond gebied en je kunt je afvragen wat de gevolgen zijn voor landbouwhuisdieren, maar ook voor mensen''. Dijkstra pleitte eerder voor een wolvenhek van Lemmer tot Lauwersoog.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier