Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Anders denken over dieren

Ingediend door jinke op 28 september 2017 - 15:06

Mensen worstelen al eeuwen met hun relatie tot dieren. Ook al is onze kennis over dieren enorm toegenomen, het maakt geen einde aan deze gecompliceerde verstandhouding.

Die verstandhouding brengt met zich mee dat we dieren dieren knuffelen maar ook als dingen behandelen, dat we ze van hun vrijheid beroven, dat we ze opsluiten, dat wij beslissen over hun leven en hun dood. ''Some we love, some we hate, some we eat'', schreef de psycholoog Hal Herzog al eens.
 
De Duitse filosoof Richard David Precht analyseert in zijn boek ''Denken over Dieren'' waar dat mee te maken heeft. Het trekken van een grens tussen mens en dier is een uiterst ingewikkelde kwestie, stelt hij. Precht beschrijft hoe onze huidige opvattingen over dieren zijn ontstaan. Aan de hand van de nieuwste inzichten uit de evolutiewetenschappen, ecologie en ethologie toont hij aan dat het mogelijk en noodzakelijk is dit denken te veranderen.

Verrassend genoeg pleit hij niet voor een ethiek die uitgaat van wat we weten, maar juist voor een ethiek die uitgaat van wat we niet weten over dieren. Omdat we niet precies weten wat het dier voelt, moeten we voorzichtig zijn met geweld jegens het dier, aldus Precht.

Denken over dieren, Richard David Precht, € 18,99 | paperback | 160 pagina’s | ISBN 9789025906023

Wil je het boek bestellen? Klik op onderstaande link naar bol.com. Door te kopen bij Bol.com steun je Levende Have.
 

Comments

Ingediend door jinke op 30 september 2017 - 12:47

Een van de lezers van de nieuwsbrief wees op een ander interessante publicatie. Het proefschrift van filosofe Eva Meijer over ''Political animal voices''. Zij ziet dieren als politieke wezens, dat gaat nog een stapje verder dan het toekennen van rechten aan dieren. Dieren moeten kunnen opkomen voor hun rechten, vindt Meijer. Dieren verdienen een eigen stem in het democratisch proces. Meijer schreef een publieksversie van het proefschrift waarop ze cum laude promoveerde: De soldaat was een dolfijn. Ook verkrijgbaar bij bol.com (zie link hierboven)

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour