Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Amerikanen starten campagne over salmonella bij hobbykippen

Ingediend door jinke op 15 september 2017 - 08:56

In verschillende staten van Amerika zijn mensen besmet geraakt met salmonella na intensief contact met pluimvee van particulieren. Een campagne moet het publiek meer bewust maken van de risico's als ze kippen aanraken.

De Amerikaanse gezondheidsdienst voor dieren meldt over een periode van een half jaar bijna duizend gevallen in 48 staten. Het gaat soms om ernstige gevallen: 215 mensen belandden in het ziekenhuis, een persoon overleed aan de infectie. Het is voor het eerst dat er een duidelijke link kon worden gelegd met hobbypluimvee.

Tien verschillende infectieroutes zijn onderzocht. De besmettingsgevallen bleken voor een groot deel te herleiden tot fysiek contact met kippen en eenden. Driekwart van de patienten zei dat ze de week voordat ze ziek werden, in aanraking waren geweest met pluimvee.
De organisatie Centres for Disease Control and Prevention (CDC) is een campagne begonnen om mensen te waarschuwen voor salmonella-infecties. Een van de boodschappen is dat kippen niet in huis moeten worden gehouden. En: was je handen altijd met water en zeep als je een kip hebt aangeraakt. Ook wordt aangeraden om kippen niet mee naar school of kinderdagverblijf te nemen.

Salmonella bij hobbykippen

Het gaat bij de uitbraken om verschillende salmonella bacteriën. Kippen die besmet zijn, vertonen doorgaans geen ziekteverschijnselen, maar ze dragen de bacterie wel bij zich op hun veren en poten. Kippen die rondscharrelen, verspreiden de bacterie in hun omgeving. Daarom raadt de CDC hobbypluimveehouders aan in en rond het kippenhok apart schoeisel te dragen. Mensen raken geinfecteerd als ze de kippen of voer- en waterbakken hebben aangeraakt en met hun handen in de buurt van hun mond komen. Risico op ziek worden lopen vooral kinderen jonger dan vijf jaar, 65-plussers en mensen met een verminderde weerstand.

Vervuilde eieren kunnen het best worden weggegooid. Het schoonmaken van de eischaal met water is uit den boze: daardoor kan de bacterie in het ei terecht komen.

Redactie Levende Have/Bron: CDC

Wil je iets kopen bij Bol.com? 
Doe dat dan via deze link
Dan steun je Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier