Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Alle veewagens bij terugkeer uit Oost-Europa twee keer reinigen

Ingediend door jinke op 04 augustus 2019 - 10:58
reinigen en ontsmetten van veewagen

Na nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest elders in Europa heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de reinigings- en ontsmettingsregels voor diertransporten vanuit het buitenland aangescherpt.

Alle vervoermiddelen voor varkens, runderen, schapen, geiten of herten die terugkomen uit EU-risicolanden (Bulgarije, Italië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije) moeten een tweede reiniging en ontsmetting ondergaan op een erkende wasplaats. Deze verplichting geldt eveneens voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Erkende wasplaats
Geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke een eerste reiniging en ontsmetting plaatsvindt. Direct daarna moet de veewagen naar een erkende wasplaats. Na afloop van de tweede behandeling laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende wasplaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van naar het centrale meldpunt van de NVWA. Ga naar de website van de NVWA voor een overzicht van erkende wasplaatsen bij jou in de buurt.

Redactie Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier