Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afschermplicht duurt voort

Ingediend door jinke op 03 februari 2021 - 16:35

Landbouwminister Carola Schouten ziet nog geen aanleiding om de ophokplicht voor commercieel pluimvee en de afschermlicht voor hobbypluimvee in te trekken. Alle maatregelen die dienen om verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan. blijven van kracht.

Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer nadat de deskundigengroep dierziekten een advies heeft uitgebracht over de huidige situatie. De deskundigengroep noemt het risico op een nieuwe uitbraak hoog tot zeer hoog. Er worden nog steeds dode vogels gevonden die besmet blijken met het hoogpathogene vogelgriepvirus. ''Het virus kan op dit moment met lage buitentemperaturen goed overleven in de omgeving', aldus de deskundigengroep.

Teken petitie voor vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep. Klik hier

In de ons omringende landen blijft de situatie onrustig. Vooral in Frankrijk en Duitsland worden nog veel besmette bedrijven gemeld. Sinds de eerste week van dit jaar werden er ook nog besmettingen met HPAI in commerciële pluimveebedrijven gemeld in Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Oekraïne, Litouwen, Noord-Ierland. Dit heeft volgens Schouten mede geleid tot de hoge inschatting van het risico voor Nederland.

Hoe lang het nog gaat duren valt niet te zeggen. Bij extreme kou in het oosten van Europa, zullen er weer meer trekvogels onze kant op komen. Het virus is in een groot deel van Europa gevonden zowel oostelijk als zuidelijk van Nederland. Bij een vroeg voorjaar zouden besmette vogels vanuit de zuidwestelijke gebieden naar Nederland kunnen trekken, met alle risico's van dien.

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier