Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afschermplicht in deel van Nederland opgeheven

Ingediend door jinke op 19 juni 2021 - 14:22

In delen van Overijssel, Brabant en Limburg is met ingang van vandaag de ophokplicht voor commercieel pluimvee en de afschermplicht voor hobbypluimvee opgeheven. In het grootste deel van Nederland blijft deze maatregel van kracht, zo heeft demissionair minister Schouten bekend gemaakt.

Voor de kaart van de regio's waarin de maatregelen wel en niet gelden, zie bijlage hieronder: compartimenten vogelgriep.
Voor een exacte begrenzing van de vrijgegeven gebieden, zie bijlage gedeeltelijke intrekking ophokplicht 19 juni 2021

''De kans dat pluimvee besmet wordt met vogelgriep is niet in heel Nederland hetzelfde'', aldus Schouten. ''In waterrijke gebieden is die kans bijvoorbeeld groter. In deze gebieden zijn de afgelopen tijd nog besmette wilde watervogels gevonden en vorige week is er in pluimvee een kinderboerderij in Vleuten besmet met vogelgriep. Daarmee is het risico om de ophok- en afschermplicht landelijk in te trekken op dit moment te groot.''

Teken de petitie voor vrijwillige vaccinatie van hobbypluimvee. Klik hier

In haar brief aan de Tweede Kamer maakt Schouten bekend dat er op 10 juni, gelijktijdig met een uitbraak op een dierenweide in Vleuten, nog een uitbraak is geweest: bij een vogelopvang in Rotterdam. Het zijn de twee meest recente uitbraken van de afgelopen periode.
Het vogelgriepvirus circuleert ook nog in wilde vogels. Het aantal met H5N1 besmette ganzen in Friesland en Groningen lijkt wel af te nemen, maar in andere delen van Nederland zijn in week 23 nog drie vondsten gedaan van met H5N8 HPAI besmette meeuwen, eenden en ganzen.

De deskundigengroep dierziekten schat de kans op een besmetting voor heel Nederland in als matig tot hoog. Lokaal kunnen er grote verschillen zijn voor introductiekansen van AI, omdat ook kleine waterrijke gebieden aantrekkelijk kunnen zijn voor watervogels. De deskundigen achten de kans op besmetting in de kustprovincies en langs de grote rivieren hoger dan in andere gebieden, maar geven ook aan dat daarbuiten de kans in kleinere waterrijke gebieden hoog kan zijn. De recente uitbraken in Vleuten en Rotterdam duiden op de aanwezigheid van het virus in ons land en op  verspreiding van het virus in hier blijvende en broedende vogels. ''Hoe lang die spreiding duurt valt nu niet te voorspellen'', aldus de deskundigengroep dierziekten.

Demissionair minister Schouten maakt bekend dat het verbod op wedstrijden en tentoonstellingen en een bezoekersregeling van kracht blijven. ''Ik roep alle houders in heel Nederland op om de hygiënemaatregelen in acht te blijven nemen en de afscherm- of ophokplicht in de andere regio’s dan de vijf genoemde na te leven.''

Opvallend in haar brief is dat Schouten veel aandacht besteedt aan de gevolgen van de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, maar dat ze met geen woord rept over de welzijnsproblemen bij hobbypluimvee ten gevolge van de langdurige afschermplicht.

Update 30 juni 2021
Kippen mogen los in Drenthe en delen van Friesland en Groningen

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier